A Magyar Nemzet információi szerint újabb szolgáltatási körre terjesztheti ki a hatósági árak rendszerét a kormány. A tervek szerint a jövőben nemcsak a már beharangozott csatornadíjért, vagyis a szennyvízelvezetésért, hanem annak elszállításáért, azaz a szippantásért is kevesebbet kell majd fizetni. A lapnak a kormánypárt egyik vezetője azt mondta: jelenleg is vizsgálja a kormány, illetve a Fidesz rezsicsökkentést előkészítő munkacsoportja, hogyan lehetne a hatósági árképzés rendszerét a lakossági szolgáltatások minél szélesebb körében kiterjeszteni. (Kíváncsian várjuk, mikor merül fel a hatósági áras kenyér, tej gondolata, hiszen igény volna rá. A szerk.) A politikus emlékeztetett arra is, hogy többek között a PB-gázpalackok és a tartályos gáz árának, illetve a kéményseprés díjainak hamarosan várható csökkentését is a hatósági árképzés módszerével érhetik el. Utóbbi tervéről egyébként szintén a lap számolt be elsőként januárban.

A lap emlékeztet arra, hogy az Országgyűlés várhatóan április végéig elfogadja a rezsicsökkentés végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot, amely a díjcsökkentések megvalósulását biztosítja. A törvényjavaslat - amelyet múlt héten kezdett tárgyalni a parlament - az áram, a földgáz és a távhő árának január 1-jei csökkentése mellett rögzíti a víz- és a szemétszállítási díjak tízszázalékos mérséklését is július 1-jétől, valamint kötelezővé teszi ennek feltüntetését a számlákon.

Orbán Viktor miniszterelnök két hete a parlamentben botrányosnak minősítette a gázszolgáltatók és az energiahivatal vitájában hozott bírósági döntést, amelynek jogerőre emelkedése esetén egy családnak átlagosan 4400 forintot kellett volna visszafizetnie. Néhány nappal később azonban az Országgyűlés átalakította és rendeletalkotási joggal ruházta fel az energiahivatalt; az elfogadott változtatással bíróságon már nem lehet megtámadni az energiahivatal rezsicsökkentést érintő döntéseit.