Jövőre újabb szakaszokkal bővül a magyarországi fizetős sztrádahálózat - közölte a Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza kérdésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Eszerint 2018. január 1-jétől két - idén elkészülő új - szakasz kerül be a rendszerbe:

  • az M85-ös Csornát elkerülő második szakasza és
  • az M35-ös Debrecen utáni folytatásának első üteme.

Arra a kérdésre, hogy a matricaárakban lesz-e változás a minisztérium sajtóosztálya nemmel felelt. Így a 2012 óta érvényben lévő díjak maradnak jövőre is. A matricavásárlásnál pedig az idén is megmarad az a tavaly bevezetett újítás, hogy a 2018-as matricákat már idén decemberben meg lehet vásárolni.

Pocsékolás és az eseti matrica

Így a két új szakasz megjelenését leszámítva minden marad a régiben, egyelőre más változás nem várható.

Még az év elején írtunk a használatarányos útdíj vagy az eseti sztrádamatrica esetleges bevezetéséről. A szaktárca akkor azt közölte, hogy matricarendszer átalakítása nincs napirenden. Azt azonban jelezte a minisztérium, hogy abban az esetben nyitott lenne a matricarendszer bővítésére, ha azt elég autós kéri.

A matricarendszer előnye, hogy az autópályákat sokat használó autósok kiadásai "nem szaladnak el+, mert az éves matrica ára jelenti a plafont. Hátránya ugyanakkor, hogy a sztrádákat ritkán, évente csupán egy-két alkalommal használó autósoknak is ki kell fizetniük mondjuk a tíznapos matricát.

Pusztán azok számára lenne jó egy, a mostaniakhoz képest használatarányosabb eseti matrica, akik ritkán használják a sztrádákat. (Erről itt és itt olvashat részletesen.)

Erre kell figyelni

Lapunk éppen szerdán írt arról, hogy sokan vélhetően a szabályok nemismeretéből fakadóan fizetnek többet a díjköteles utakon. Ilyen ha valaki július után D1 kategóriájú éves matricát vesz a haviak helyett. A másik pedig a Veszprém megyei matrica népszerűsége, amely szintén furcsa.

Nőttek a bevételek

Az e-matrica-eladások 2017-ben is nőttek, október végéig 62,1 milliárd forint bevételt hoztak a jogosultságok. Ez 5,3 milliárd forinttal haladja meg a tavalyi és 10,2-vel a 2015-ös számokat.

Éves matricából mintegy 370 ezer kelt el, 12,2 százalékkal több, mint tavaly. A megyei eladások 13,8 százalékkal nőttek és meghaladták az 1,7 milliót. Hetiből 8,2 millió fogyott, 6,6 százalékkal több, mint 2016 hasonló időszakában. Havi matricából pedig 1,7 kelt el, amely 7,6 százalékos növekedés.

Első alkalommal 2016-ban volt lehetőség arra, hogy a 2017-es éves és a megyei jogosultságokat már decembertől meg lehessen vásárolni. Ezzel 76,3 ezer alkalommal éltek.