A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. A termelés az év első tíz hónapjában 0,7 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index októberben 0,5 százalékkal csökkent.

Az ipari export az év első tíz hónapjában 4,2 százalékkal, míg októberben 10,8 százalékkal emelkedett 2012 azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítésének mintegy felét adó két alágból a közel egyharmadot képviselő járműgyártás kivitele októberben kiugróan, 29,8 százalékkal bővült. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export egyhatodát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 7,9 százalékkal visszaesett. Az ipar belföldi értékesítése január-októberben 1,9 százalékkal csökkent, míg októberben 5,3 százalékkal nőtt 2012 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai októberben 3,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2013 októberében a feldolgozóipar termelése 6,7 százalékkal emelkedett, miközben a csekély súlyú bányászaté 6,1 százalékkal alacsonyabb volt 2012 októberéhez viszonyítva. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 4,1 százalékkal csökkent.

2013 októberében a feldolgozóipar tizenhárom alága közül kilencben regisztrált a KSH termelésbővülést, a többi alágban 0,6 és 8,2 százalék közötti volumencsökkenést mért az előző év azonos hónapjához képest. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés egynegyedét adó járműgyártás kibocsátása kimagaslóan, 28,4 százalékkal nőtt. A második legnagyobb alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 8,2 százalékkal visszaesett. Az iparágon belül a meghatározó súlyú ágazatok többségében csökkent a termelés. A feldolgozóipari rangsorban harmadik alág, a feldolgozóipari termelés majdnem egynyolcadát képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 4,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

Átlag feletti volumenbővülést regisztrált a statisztikai hivatal a közepes súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék (13,1 százalék), valamint a vegyi anyag, termék gyártásában (7,8 százalék), mind a hazai, mind a külpiaci eladások kedvező alakulása miatt. Hasonlóan az előző hónaphoz jól teljesített a legkisebb súlyú textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártása is: az alág termelése 6,2 százalékkal emelkedett kizárólag az export felfutásának köszönhetően. Folytatódott a csökkenési tendencia a gyógyszergyártásban, az alág kibocsátása 1,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

2013 októberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 5,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. Az új exportrendelések 4,6, míg az új belföldi rendelések 14,2 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 23,4 százalékkal haladta meg az előző év októberit. 2013 első tíz hónapjában - 2012 azonos időszakához viszonyítva - az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 0,3 százalékos növekedése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 0,4 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.

2013. január-októberben Magyarország területi egységei közül az ipari termelés három régióban nőtt az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékű volumenbővülést ebben az időszakban Dél-Alföldön (22,3 százalék) regisztráltak. A többi régióban 0,2 és 4,5 százalék közötti volumencsökkenést mértünk.