Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ÁSZ a jelentésében az Együtt elnökének 11 javaslatot fogalmazott meg, amelyre 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie. A szervezet kifogásolja, hogy a párt Magyar Közlönyben határidőn belül, de a honlapján csak késve tette közzé a 2015. és 2016. évi pénzügyi kimutatásait. Valamint azt állítják, hogy a leltár-összeállítási kötelezettség elmulasztása és a könyvviteli elszámolást alátámasztó bizonylatok hiányosságai miatt - nem felelt meg a jogszabályban meghatározott követelményeknek.

Emellett azt írják, hogy az Együtt "gazdálkodására vonatkozó számviteli keretek kialakítása és a belső szabályozások tartalma nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, így a párt nem teremtette meg a közpénzekkel való átlátható és ellenőrizhető gazdálkodás alapjait. A párt ellenőrzési rendszere nem az előírásoknak megfelelően működött."

Probléma volt még, hogy 2015-ben öt ember által befizetett 62 ezer forintnyi tagdíjat hibásan adomány jogcímen vett nyilvántartásba és szabálytalanul mutatta ki a pénzügyi kimutatásban a párt. Emellett azt állítják, hogy az Együtt 2015-2016-ban 9 millió 695 ezer forint értékben tiltott, nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személyektől kedvezményes ingatlanbérlet formájában. Az ÁSZ-nak az sem tetszett, hogy a vizsgált két évben 120 ezer forint tiltott támogatást fogadott el nem magyar állampolgároktól. Az Együtt így szerintük összesen 9 millió 815 ezer forintnyi tiltott támogatást vett igénybe.

A két évben a párt költségvetése a következőképpen alakult: mindkét évében 133 millió 600 ezer forint központi költségvetési támogatásban részesült. A 2015-ben így mintegy 146 millió 193 ezer forint bevétele, valamint 100 millió 858 ezer forint kiadása volt. A 2016. évi pénzügyi kimutatás szerint az összes bevétele 143 millió 858 ezer forint, a teljesített kiadások összege 114 millió 432 ezer forint volt.

A számvevőszék jelentéséből kiderül, ha a párt nem küld intézkedési tervet, akkor két retorzióra is számíthat: az ellenőrzött szervezet vezetőjével szemben büntető- vagy fegyelmi eljárás megindítását kezdeményezheti, vagy jelezhetik az illetékes hatóságnál, illetve szervezetnél a pártot megillető, az államháztartás valamelyik alrendszeréből származó támogatások vagy egyéb juttatások folyósításának, illetve a személyi jövedelemadó 1 százalékából történő felajánlásokból való részesedés lehetőségének felfüggesztését.

Az elmúlt időszakban az Állami Számvevőszék több ellenzéki pártot is átvilágított. Mint ismert a Jobbikra mérte ki az eddigi legsúlyosabb, százmillió forintot is meghaladó bírságot.

A címlapkép forrása: MTI/MTVA/Bizományosi/Róka László.