A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Az Allianz-csoporthoz tartozó, jelenleg kilencezer tagot számláló Szövetség Nyugdíjpénztárnál a legalacsonyabb a működésiköltség-kiadás és az egy tagra jutó működési költség − mondta a Napi Gazdaságnak Kutiné Csurgai Ágota ügyvezető igazgató. A Stabilitás Pénztárszövetség összesítése szerint a Szövetséghez hasonlóan az AXA és az ING is nulla forint kötelező tagdíjat kér, előbbinél működési célú adományként önkéntesen befizetett évi 5000 forintra tettek javaslatot, ami nagyjából megfelel egy bankszámla éves számlavezetési díjának.

Az AXA-nál nincs se önkéntes tagdíjbefizetés, se tagdíj. A pénztár szerint a jogszabályi környezet nem ad megfelelő lehetőséget arra, hogy a pénztártagok − akár önkéntesen is − támogassák a pénztárat. Ráadásul a saját online felmérésükből az is kiderült, hogy a 10 830 tag többsége a nagyobb összegű önkéntes tagdíjat nem tudná befizetni, így a pénztár működését − egyéb működési célú bevétel híján − átmenetileg az AXA magyarországi tagvállalatai támogatják. A pénztár hosszabb távú jövőjéről várhatóan ez év szeptember végéig születik döntés.

A 13 188 tagot számláló OTP Mnyp. júniustól havi 5000 forintot kér kötelező tagdíjként (2012. május 31-ig ez az összeg 1000 forint volt). Mindössze két olyan intézet van, amely vállalta a kötelező tagdíj és az adományok közös beszedésének kockázatát, ezek együttes összege azonban a többi magánnyugdíjpénztáréhoz képest alacsonyabb.

Az önkéntes tagdíj vagy adomány befizetési hajlandóságára vonatkozó kérdést a pénztárak kerülték. A Stabilitás Pénztárszövetség honlapján tavasszal közzétett kérdőív szerint a maradók akkori eltökéltségét mutatja, hogy a válaszadók 73 százaléka pozitívan fogadta az adományfizetés javaslatát. A Szövetségnél ezzel kapcsolatban mindössze annyit mondtak, hogy a maradó tagok egyéni számlája csak a tagi önkéntes befizetéssel gyarapodik a hozamnövekményen kívül, ezért szerintük "jelenleg ez a legelőnyösebb nyugdíjcélú megtakarítási forma, hiszen a befizetett összeg 99,1 százaléka kerül az egyéni számlára jóváírásra".