Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A baleset az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában április 13-án állatkísérletek során történt. A hétfői nap még kritikus, hiszen az ebola átlagos lappangási ideje 8-10 nap, azonban eddig semmi tünet nem utal arra, hogy a vírus a kutató szervezetében elszaporodott volna - mondta Szlávik János.

A virológus 24 órán belül megkapta a szükséges védőoltást, és antivirális kezelést is kezdtek nála. Mind a kapott oltóanyag, mind a virális szer kísérleti készítmény, azonban az oltást korábban sikeresen alkalmazták ebolajárványoknál. Jelen esetben is mérlegelni kellett, hogy a kutató megkapja-e a készítményeket, végül a virológusok és a klinikusok az oltás beadása és a gyógyszeres kezelés mellett döntöttek - ismertette a főorvos. Ezek a készítmények bizonyítottan hatékonyak az ebolára.

A 21 napos karantént még fent tartják, a járványügyi hatóság dönt majd a karantén feloldásáról - mondta Szlávik János. Abba a helyiségbe, ahol a tudóst megfigyelik, védőfelszerelés nélkül senki nem léphet be.  Az ebolavírus levegővel nem, csak fertőzött testnedvekkel terjed, tünetei a magas láz, fejfájás, hányás, agyvelőgyulladás és vérzés.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) koordinál az eset kapcsán mindent, és minden nap jelentés a kap tudós állapota felől. Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) kommunikációs osztálya múlt pénteken jelentette be, hogy filovírussal végzett munka során baleset történt az OKI Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában. A filovírus-családba tartozik az ebola- és a Marburg vírus, mindkettő vérzéses lázzal jár.