Az uniós vizsgálók súlyos, szándékos szabálytalanságokat tártak fel egy személyi szálakon kapcsolódó, offshore elemekkel tarkított cégháló ténykedésében - írta a portál.

A miniszterelnöki fogorvos maga nem érdekelt a cégekben, de az OLAF összekapcsolta az ügyet a kormány által támogatott fogorvosi turizmus fejlesztésével, és a program koordinálására felkent OTI Orvosi Turizmus Iroda Zrt.-re is kiterjesztette a vizsgálatot. Utóbbi cég pedig Bátorfi Béla és Szűcs László közös érdekeltsége.

Az OTI-nál, amely a jelentésben érintett szolgáltatóként szerepel, az OLAF vizsgálói 2016 áprilisában helyszíni ellenőrzést tartottak, Szűcsöt tanúként hallgatták meg, Bátorfit pedig az OTI-nál végzett tevékenységéről kérdezték.

A magyar hatóságok komolyan vették a jelentést, legalábbis az ügy "nyomozás folyamatban" megjelöléssel szerepel Polt Péter legfőbb ügyész listáján, amelyet Ingeborg Grasslének, az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsági elnökének küldött meg nemrég.

A fogorvosi cégháló, illetve az OTI kapcsán összesen több mint 700 millió forint közpénzről van szó. Az OLAF az ügyben feltételezi a tudatos túlárazást, az uniós költségvetés szándékos megcsapolását.

(A fotón Polt Péter legfőbb ügyész és Giovanni Kessler, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) főigazgatója látható.)