Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentésére indított nyomozás során, 2018. április 20-án, a Központi Nyomozó Főügyészség házkutatást tartott. A gyanúsítottat a házkutatás után kihallgatták. A közölt megalapozott gyanú lényege szerint, a volt főügyész az akkori, illetve korábbi hivatali beosztásából eredően hivatalos tudomással rendelkezett arról, hogy a Fenyő-gyilkosság felbujtója továbbra is ismeretlen, és azt is tudta, hogy a felbujtó felderítése érdekében a hatóságok évek óta erőfeszítéseket tesznek - olvasható Keresztes Imre főügyész közleményében.

Az ügy most azért kapott nyilvánosságot, mert kedden előállították és kihallgatták Gyárfás Tamást, a Magyar Úszószövetség korábbi elnökét, vállalkozót. A vizsgált gyanú szerint az ő megrendelésére ölették meg Fenyő Jánost, a Vico Rt. médiabirodalom vezetőjét 1998-ban. Gyárfás azt mondta csütörtökön, miután a nyomozók elengedték, hogy ő maga adta át a hangfelvételt a hatóságoknak, amellyel zsarolni próbálták. Erről egyébként azt állította, hogy több beszélgetésből vágták össze, hogy ránézve terhelő legyen.

A volt fővárosi főügyésszel kapcsolatos gyanú szerint 2017 októberében a Fenyő János sérelmére megvalósított emberöléssel kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát átvette a hivatali helyiségében. Az ügyészség közleménye pedig alátámasztja Gyárfás szavait, eszerint ugyanis a leirat átadója az időközben felbujtással meggyanúsított egyik személy (vélhetően a vállalkozó) volt, aki azért fordult az általa személyesen ismert gyanúsítotthoz, hogy tőle tanácsot kérjen.

I. S. P-nek fel kellett ismernie, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbujtójának azonosításához, e személy, vagy személyek büntetőjogi felelősségre vonásához. Ennek ellenére a törvényben előírt ügyészi kötelességeit, így azt, hogy a felmerült bizonyítékokat a nyomozó hatóság részére átadja, nem teljesítette, az átvett leiratot hivatali helyiségében tárolta. Ezen bizonyítékok a Központi Nyomozó Főügyészség által korábban lefolytatott házkutatás során kerültek lefoglalásra.

Az a közlemény alapján nem világos, hogy ez mely házkutatásra vonatkozhat és azt kinél folytatták le. Ugyanis a hatóságok épp azután hallgatták ki Gyárfást, hogy a zsarolóknál lefolytatott házkutatás során rátaláltak a hangfelvételre. Az egyik személy, aki megkörnyékezte a vállalkozót a hírek szerint maga a gyilkos, Jozef Rohác lehetett, akit az ügyben már elítéltek. Állítólag ő egy szlovákiai kapcsolatát, Imrich K.-t kérte meg, hogy juttasson el egy levelet Gyárfáshoz, aki emiatt hónapokkal ennek átvétele után, tavaly novemberben feljelentést tett a rendőrségen. Ezután a Nemzeti Nyomozó Iroda jogsegélyt kért a szlovák társszervektől.

Utóbbi részletei nem ismertek, de április elején, egy házkutatás valóban történt: a Noviny.sk egy héttel a magyar választások előtt virágnyelven számolt be arról, hogy a rendőrök Léván intézkedtek, mert megzsaroltak egy "Orbán Viktorhoz közel álló magyar vállalkozót".

A volt főügyész, I. S. P. kihallgatására csak azután kerülhetett sor, hogy az emberölés felbujtóit is kihallgatták már. I. S. P. a gyanúsítás ellen panasszal élt, vallomást nem tett. A továbbiakban szabadlábon védekezik. Őt egyébként az Index szerint tavaly decemberben, indoklás nélkül váltotta le posztjáról Polt Péter legfőbb ügyész.

Nyomkövetővel ellenőrzött lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a bíróság pénteken a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásának ügyében felbujtóként meggyanúsított Gyárfás Tamás ellen. A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra rendelte el a kényszerintézkedést. Az ügyészség házi őrizetét indítványozta, de a testület megelégedett az enyhébb korlátozással - írja az MTI.

A fotó forrása: Pixabay.