A kormány tegnapi döntésével 5,2 milliárd forintot kap a Belügyminisztérium a vízügyi igazgatóságok bérkiadásokra, illetve vízügyi fejlesztésekre. A vízügy az idén került át a BM-hez, ezzel folytatódott az ágazat kálváriája amely az önálló környezetvédelmi és vízügyi tárca megszüntetésével kezdődött. Az, hogy a vízügyi igazgatóság költségvetését maradékelven tervezte meg kormány tavaly ősszel az köztudott volt - a mostani kormányhatározat ennek részbeni beismerése, hisz nem csak fejlesztésekre, de bérekre is kell a most átcsoportosított összeg.

A Belügy költségvetési helyzete kezd kaotikussá válni, hisz egy hónapon belül a tárca elszenvedett egy zárolást és két plusz juttatást a mostanival együtt. A BM-et érintő zárolásokról itt olvashat, a rendőrségnek adott juttatásokról pedig itt. A kormány április 25 -én rendelt el a tárcánál 5,9 milliárd forintos zárolást, ám még ugyanezen a napon 7,8 milliárd forintot adott a tartalékból a rendőrségnek, így végül is a BM pluszban van az induló költségvetéshez képest.

A mostani 5,2 milliárd forintos költéssel az eredetileg 100 milliárd forintos 78,14 milliárd forintra csökkent vagyis van még bőven a kormánynak miből költeni az előre nem látható kiadásokra. A tartalékból legutóbb 200 millió forintot vettek ki a köztársasági elnökváltásra, ebből 150 millió forintot dologi kiadásokra, vagyis a távozó elnök új villájára, illetve egyéb beszerzésekre, ami az elnökváltás kapcsán felmerül.