Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szervezeti struktúra átalakítása során a korábbi OGYI újra önállóvá válik, betagozódik mellé részben az OÉTI, a Technológiaértékelő Iroda és más háttérintézmények is. Az OEP-hez kerül a finanszírozás mellett a betegútszervezés és a kontroll, így ott is bővülnek a feladatok.

Változik a GYEMSZI feladatköre, döntően intézményfenntartással, tulajdonosi joggyakorlással foglalkozik majd a munkanevén Állami Egészségügyi Ellátóközpontnak (ÁEEK) hívott intézmény. Kifejezetten az állami egészségügyi intézmények háttér-gazdasági tevékenységét látja majd el, amit központosítanak, és döntően területi szinten fog szerveződni.

A kórházak feladatainak szervezésénél az integráció az alapelv. A kapacitások elosztása, a betegutak megszervezése megyei, fővárosi szinten történik majd - az OEP-pel, az OTH-val, az intézményvezetőkkel közösen. Meghatározzák, hogy egy-egy szakmából mekkora legyen a kapacitás egy-egy területen (megyében, járásban, városi szinten), arra is figyelemmel, hogy a progresszivitási szintek alapján van, amit csak megyei szinten, van, amit csak városi, és van, amit csak országos szinten kell meghatározni. Később a kasszát is ehhez arányosítják. A korábban elindult funkcióváltás a legrosszabb állapotban áll meg félúton, ezt érdemes folytatni, és megpróbálni hozzá stabil finanszírozást biztosítani - mondta az államtitkár a Medicalonline-nak.

Az adósságkonszolidációról a Világgazaságnak Zombor úgy fogalmazott, az a terv, hogy egy adott pillanatban a teljes kórházi adósság átkerüljön egy központi szervhez, valószínűleg az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz. A beszállítókkal tárgyalni fognak a törlesztés ütemezéséről és módjáról. A cél egy tisztességes, hosszú távon is mindkét fél céljait szolgáló, megnyugtató megoldás. Az állam köthet például a jelenleginél hosszabb távú keret-megállapodásokat, vagy bizonyos tevékenységekre koncessziókat is létrehozhat. A magas adósság azért is káros, mert az intézmények jelenleg nem a piacon elérhető legjobb árakon vásárolnak, hanem az árakban a cégek megjelenítik a kintlévőségük költségeit is. Ezért is kell központilag szervezni és kontrollálni a kórházak megrendeléseit, hiszen jobb pozíciókat lehet elérni - fejtette ki Zombor Gábor.