Rossz pecsét miatt érvénytelen 241 szavazat Marcaliban, a szavazókörben a jobbikos jelölt nyert volna. Igaz, a győzelme az egész választókerületi eredményt - a fideszes jelölt nyert - nem befolyásolta volna - derül ki az Index cikkéből.

A marcali központú Somogy megye 3. számú választókerületének 7. számú szavazókörében 727 szavazatból 241 egyéni jelöltre érkező szavazatot, azaz a voksok több, mint 33 százalékát érvénytelenítették.

QP | Quality Placement

A választókerületben a Fidesz-KDNP-s Móring József Attila 52,73 százalékos eredménnyel nyert. Ebben a kerületben indult Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázó a Jobbik színeiben, aki a szavazatok 36,56 százalékát kapta.

Steinmetz Ádám arról számolt be, hogy előző nap a szavazókört a Marcali Közös Önkormányzati Hivatal főjegyzőjének pecsétjével hitelesítették. Ez a pecsét szombat este bent maradt egy kisbuszban, ami a választások napján szállította a mozgóurnát. A jegyző pecsétjét dél körül vette észre a buszban ülők egyike, és visszajuttatta azt a marcali szavazókörbe, ahol onnan kezdve az eredeti pecsét mellett ezt is használták, ami szabálytalan. Steinmetz szerint valaki jogosan feltételezhette, hogy a pecsét valahonnan hiányzik, mert nem egy kisbuszba való, azt viszont nem lehet tudni, szombat estétől vasárnap délig hogyan maradhatott a buszban egy hivatalos pecsét - írta az Index.

A jegyzőkönyv vezetőjének az urnabontás után tűnt fel, hogy más pecsét szerepel egyes szavazólapokon, azaz rossz pecséttel lettek hitelesítve. A hiba következtében 241 szavazat lett érvénytelen. Steinmetz elmondása szerint az urnabontást követően megszámolták a szavazatokat, és a törölt szavazatok között többségében őrá érkező voksok voltak. Összességében ha nincsenek a törölt szavazatok, 9 szavazattal nyerte volna meg ezt a szavazókört is a városban, így viszont alulmaradt 44 szavazattal. A somogyi 3. számú kerület központja Marcali, a városban összességében a jobbikos jelölt gyűjtötte a legtöbb szavazatot - olvasható a cikkben.

A Jobbik megvárja a szombati végleges eredményt, amikor feldolgozzák a külföldről beérkező szavazatokat is, utána viszont megteszik a szükséges jogi lépéseket - mondta Steinmetz. (Az EU kísérletezik Magyarországgal? - Ki húzhat ebből hasznot? - ezt a cikket olvasta már?)

A kép illusztráció, forrás: Shutterstock.