A hazai beszerzési menedzser index júliusban 53,5 pont lett, ami 3,9 pontos emelkedés júniushoz képest - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) jelenti, hogy megállt a feldolgozóipar májusban és júniusban tapasztalt enyhe összehúzódása, és júniushoz képest már elkezdett bővülni a szektor. A szezonálisan kiigazított index az idei hét hónapból ötször jelzett növekedést, és a két összehúzódó hónapban alig maradt el az index értéke az 50 ponttól.

Júliusban két kivétellel a részindexek pozitív tartományban tartózkodtak, és többségük nőtt júniushoz képest (csak a beszerzési árak és a szállítási átfutási idő indexei mutattak csökkenést). A júniusi enyhe növekedés után 4,9 százalékponttal lett magasabb az új megrendelések indexe (56,5), és ezzel már hetedik hónapja mutatja a rendelésállomány növekedését. A beszerzési mennyiség indexe (57,9) jelentősen emelkedett júniushoz képest.

A termelési mennyiség indexének (57,8) folyó havi értéke 7,3 százalékponttal nagyobb az előző hónaphoz viszonyítva. A beszerzési árak indexe (65,2) ismételten enyhén csökkent, ezúttal júniushoz képest, de továbbra is az árak dinamikusabb emelkedésére utal.

A külpiaci mutatók júniushoz képest nagyon kedvezően alakultak. Az importindex (60,0) 8,2 százalékponttal lett magasabb, és továbbra is növekedést jelez. A négy hónapja még erős ütemben csökkenő exportindex értéke (58,4) újból emelkedett, és ezúttal 2,0 százalékponttal lett nagyobb. A foglalkoztatási index (52,9) nyolcadik hónapja jelzi folyamatosan a foglalkoztatottság bővülését a feldolgozóiparban, és a múlt havihoz képest 0,1 százalékponttal magasabb lett az értéke.