Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Energiatámogatás

A villamos áram és gázfogyasztás költségeinek – főleg a fűtési időszakban – várható jelentős megemelkedése nagymértékű többletköltséget jelent a szociálisan rászoruló újbudaiak számára, ez jelentős hátralék felhalmozásához vezethet, ami a lakhatásukat is veszélyeztetheti. Ezért november 1. és április 30. között bevezetik az újbudai energiatámogatást. A támogatás jövedelemtől és élethelyzettől függően hat hónapra, háztartásonként havi 10 vagy 15 000 forint összegű lehet.

Védőoltás-támogatás

Mind a kisgyermekek, mind az időskorúak esetében egyes nem kötelező védőoltások beadatása orvosilag indokolt lehet. A kisgyermekek részére a Meningococcus B típusú baktérium által okozott agyhártyagyulladás, a rotavírus és a kullancs okozta agyvelőgyulladás elleni védőoltás, a 65. év feletti személyek esetében pedig a Pneumococcus által okozott tüdőgyulladás elleni védőoltás oltóanyagának árához nyújtott támogatást vezeti be a XI. kerületi önkormányzat.

Gyógyszertámogatás

Az alacsony jövedelmű, krónikus betegségben szenvedő újbudaiak a megemelkedett gyógyszerárak miatt sok esetben nem képesek minden szükséges gyógyszer megvásárlására, mely egészségi állapotuk, életminőségük további romlásához vezet. Az önkormányzat megemeli a támogatás összegét, továbbá a fokozottan rászoruló kerületiek részére – a kiszolgáltatottabb helyzetükre tekintettel – megemeli a jogosultsági jövedelemhatárt is.

Beiskolázási támogatás

Az eddigi szabályozás alapján csak a nappali tagozaton tanuló gyerekek kaphattak újbudai beiskolázási támogatást. Így a 18. életévüket betöltött, nappali tagozaton tanuló fiatalok nem voltak jogosultak a támogatásra. Tekintettel arra, hogy mind a középfokú, mind a felsőfokú tanulmányok esetében a beiskolázás jelentős többletköltséggel jár, ezért kiterjesztik a támogatásra való jogosultságot a fiatal felnőttek részére is

Karácsonyi támogatás

A magas infláció és a jelentősen megemelkedett élelmiszerárak miatt a legrászorultabb újbudaiak számára nyújtott karácsonyi támogatás összegét 5000-ről 10 000 forintra emelik.

Nyelvismereti támogatás

Tekintettel arra, hogy a jelenleg hatályos jogszabályok alapján a 35. év alatti személyek részére a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságánál előterjesztett kérelemre az első sikeres nyelvvizsga díja visszaigényelhető, így a kerületi támogatás iránt csekély érdeklődés mutatkozott. Újbuda ezért átalakítja a támogatást oly módon, hogy az eddigi nyelvvizsga-támogatás a nyelvtanfolyamok költségeihez is igénybe vehető lesz.

Megemelt rendszeres élelmiszertámogatás

A rendszeres újbudai élelmiszertámogatást havi 20 000 forintról 25 000 forintra emelik. A jelenleg rendszeres élelmiszertámogatásban részesülő 64 emberből jelentős számban vannak olyanok, akik már lassan két éve folyamatosan részesülnek a támogatásban, tekintettel arra, hogy a 2020 novembere óta folyamatosan fennáll a veszélyhelyzet. Most a támogatásra jogosultságot felülvizsgálják, és a jogosultságot hat hónapban állapítják meg.

A támogatásokról a kerület polgármestere, László Imre Facebook-oldalán is olvashatnak.