Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Augusztus 2-ától minden hat éven felüli magyar állampolgárnak leveszik ujjlenyomatát, ha személyi igazolványt készítenek neki - írja a Népszava. Egy uniós rendelet értelmében ugyanis ettől az időponttól kezdve már az egész EU-ban csak ilyen személyi igazolványt állíthatnak ki a tagállamok.

Magyarországon 2016-ban vezették be a chippel ellátott személyi igazolványt, ettől kezdve aki akarta, az ujjlenyomatát is rögzíthette az adathordozón, de ez eddig opcionális volt.

A törvénymódosítás parlamenti szavazásán az ellenzék egységesen tartózkodott. Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese ezt azzal indokolta a Népszavának, hogy bár uniós irányelv átvételéről van szó, "ennek ellenére sem örülnek, hogy ez a kormány még több adatot birtokolhat majd az állampolgárokról". Így a jövőben előfordulhat, hogy egy bűncselekmény esetén, ha kizárólag az ujjlenyomat áll a hatóságok rendelkezésére a lehetséges elkövetőtől, akkor ezt összevethetik a személyi igazolványokhoz leadott ujjlenyomatok adatbázisával. De ebben az esetben is csak és kizárólag a gyanúsított ujjlenyomatát használhatják.

Ha pedig valamely állami szerv jogtalanul használja az adatbázist, az maga is bűncselekményt követ el. - Itt a jogosulatlan adatkezelés és a hivatali visszaélés esete merülhet fel, persze kérdés, hogy ezt az állampolgár az állammal szemben mennyire tudja majd bizonyítani – mondta Schiffer András ügyvéd.

A közelmúltban Pécsett egy rendőrségi helyszínelő ujjlenyomatot is rögzített egy a nemzeti konzultációját népszerűsítő óriásplakáton, amelyet valaki átragasztott. Az ügyben rongálás miatt nyomoznak. A jelenlegi törvények szerint azonban szabálysértési eljárásokban a rendőrség a jövőben sem lesz jogosult a személyiken tárolt ujjlenyomatok ellenőrzésére.