Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt év a kórházi adósságok konszolidálásával végződött, lejárt tartozásaikra 45 milliárd forintot kaptak a kórházak, amit kizárólag a beszállítóik kifizetésére fordíthattak. Így 13 milliárdos kórházi adósságállománnyal sikerült a zárás, amire már jó ideje nem volt példa. A tartozásállomány növekedése az év utolsó hónapjaiban egyébként is jelentősen lelassult, a korábbi havi 3-4 milliárdos növekmények 1-2 milliárd forintra szelídültek - a hírek szerint a kórházigazgatókat felszólították, hogy akár a betegellátás rovására is tartaniuk kell a nullszaldós költségvetést.

A 13 milliárdos induló adósságállomány azonban január végére ismét 3,5 milliárddal gyarapodott. Hogy ez mennyire köthető szezonális hatásokhoz - influenzajárvány, ónos eső, jég miatt is sérülések ellátása -, illetve állandóul-e, az csak a következő hónapokban derül ki.

A 3,5 milliárd forintból 1,9 milliárd forint a 60 napon túl lejárt állomány értéke. A listavezető ezúttal is a Honvédkórház, ahol 532 millióval nőtt az állomány, ezzel ismét túllépte az egymilliárdot (1,1 milliárd forint) az intézmény tartozása. A Szegedi Tudományegyetem pedig erősen közelít ehhez a határhoz, a havi növekmény itt 384 millió forint volt, amivel együtt 816 milliós adóssággal kezdték a februárt az intézményben.

Nagyot ugrott a Kenézy Gyula Kórház kifizetetlen számláinak összege is, a konszolidáció utáni mintegy 150 millióról 625 millióra emelkedett az adósság, a havi növekmény itt 473 millió forint volt.