Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Amikor 2016-ban először összesítették az adónemeket, akkor az ország méretéhez képest meglepően sokat számoltak össze: hatvanat.

Ehhez képest különösen üdítő, hogy idén már csak 51-et lehet összeszámolni, még azzal együtt is, hogy az évek során „nettóban” bekövetkező csökkenés azért több új adó megjelenését is magában rejti.

Még kevesebb lett

A 2021-es évhez képest egy adónk tűnt el, a szakképzési hozzájárulás. Sőt nem pusztán arról van szó, hogy ezt az adónemet beolvasztották a szociális hozzájárulási adóba, hanem mindez tényleges tehercsökkenést is jelentett.

Természetesen az adónemek száma csak egy a sok adminisztratív teher közül és nincs egyértelmű korreláció az adónemek száma és az adminisztráció nehézsége között. Azaz: sok adóval is lehet egyszerűen adózni, és a kevés adónem is lehet olyan bonyolult, hogy az komoly fejfájást jelentsen a vállalkozóknak és magánszemélyeknek. Az azonban kétségtelen, hogy egy adott adózási környezetben, ha egy-egy adónemet kivezetnek, az mindenképpen adminisztrációs könnyebbséget jelent a vállalkozások számára.

Lehet még kevesebb?

Érdemes megvizsgálni az egyes adónemekből befolyó bevételeket is. Minél kevesebb ugyanis egy adott adóból befolyó bevétel, annál kevésbé indokolható annak fenntartása. Ez különösen akkor van így, ha az adóbevétel még annál is kevesebb, mint az adott adónem fenntartásának (feltételezhető) költsége.

Hosszú évek óta jó példa erre, a háztartási munka regisztrációs díja. Bár ennek nagyon egyszerű az adminisztrációja, de mégis annyira kevesen fizetik, hogy az ebből származó bevétel 2021-ben is mindössze 19 millió (!) forint volt.

A másik kivezetésre érett adónk a bevándorlási különadó. Nemcsak azért, mert az utolsó elérhető adatok alapján nem származik belőle bevétel – de most azért is, mert a kellően homályos szabályai miatt mindazok a szervezetek, akik jelenleg is segítik az orosz-ukrán háborúból menekülteket, vagy akik ilyen szervezeteket támogatnak, szintén az adó hatálya alá tartozhatnak. Így rengetegen lehetnek olyanok, akik anélkül válnak az adó alanyává, hogy ennek a tudatában lennének.

Ez a helyzet a bevétellel

Az adóbevételi lista csúcsán jelentős elmozdulás tavaly sem történt: változatlanul az áfából, a szociális hozzájárulási adóból és a személyi jövedelemadóból származik a legtöbb bevétel.

Ezen belül az áfabevételek a 2020-as évhez képest mintegy 15 százalékkal nőttek, vagyis az éves GDP-növekedés duplájával. Ez azt jelzi, hogy ismét fehéredhetett a gazdaság, vagyis tovább nőtt az áfa-behajtás hatékonysága.

A koronavírus okozta krízis jól látszik a turizmusfejlesztési hozzájárulás bevételein. Míg 2019-ben még mintegy 27 milliárd folyt be ebből az adóból, a veszélyhelyzet miatti könnyítések (és közvetetten a vendéglátóipart sújtó krízis) miatt 2020-ban csak mintegy 10 milliárd, tavaly pedig már csak 370 millió forint (vélhetően technikai jellegű) bevétel származott az adóból.

Érdekes trendek látszódnak a regisztrációs adó bevételeiből is: míg 2018-ban és 2019-ben 25-25 milliárd származott ebből az adónemből, addig 2020-ban előbb 19,5 milliárdra, majd tavaly 17 milliárd forintra csökkent az ebből származó bevétel. Ez jól rímel azokra a hírekre, hogy az elmúlt két évben az újautó-eladások jelentősen visszaestek - állapították meg a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértői.

Az adónemek listája
SorszámAdónem
1.A forgalmazó és a befektetési alap különadója
2.Általános forgalmi adó
3.Bányajáradék
4.Bevándorlási különadó
5.Biztosítási adó
6.Cégautóadó
7.Ebrendészeti hozzájárulás
8.Egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho)
9.Élelmiszerlánc-felügyeleti díj
10.Energiaellátók jövedelemadója (Robin Hood-adó)
11.Építményadó
12.Erdővédelmi járulék
13.Földvédelmi járulék
14.Háztartási munka regisztrációs díja
15Helyi iparűzési adó (hipa)
16.Hulladéklerakási járulék
17.Gépjárműadó
18.Gyógyszerforgalmazók különadói
19.Idegenforgalmi adó
20.Illeték
21.Innovációs járulék
22.Játékadó
23.Jövedéki adó
24.Kamarai hozzájárulás
25.Kisadózó vállalkozások tételes adója (kata)
26.Kiskereskedelmi adó
27.Kisvállalati adó (kiva)
28.Környezetterhelési díj
29.Környezetvédelmi termékdíj
30.Közművezetékek adója
31.Magánszemélyek kommunális adója
32.Népegészségügyi termékadó (neta)
33.Nukleáris hozzájárulás
34.Pénzügyi szervezetek különadója
35.Pénzügyi tranzakciós illeték
36.Regisztrációs adó
37.Rehabilitációs hozzájárulás
38.Reklámadó
39.Reprográfiai és üres hordozó jogdíj
40.Személyi jövedelemadó (szja)
41.Szerencsejáték felügyeleti díj
42.Szociális hozzájárulási adó (szocho)
43.Táppénz-hozzájárulás
44.Társasági adó (tao)
45.Távközlési adó
46.Tb- járulék (bizonyos ellátások esetén nyugdíjjárulék)
47.Telekadó
48.Települési adó
49.Turizmusfejlesztési hozzájárulás
50.Vám
51.Vízkészletjárulék
Forrás: Jalsovszky Ügyvédi Iroda