Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Coface csütörtöki bejelentése szerint teljesítményének részletes felülvizsgálatát követően A3 kategóriába sorolták át az eddig A4-es minősítésű magyar gazdaságot. A besorolás szerint a magyar üzleti szféra kockázatai elfogadhatóak, míg az A4-es osztályzat ennél kissé nagyobb kockázatot jelentett.

A hitelbiztosító idén 3,6 százalék, jövőre pedig 3,4 százalék éves gazdasági növekedést vár Magyarországon.

Az A3-as besorolás azt jelenti, hogy a Coface elfogadhatónak tartja az üzleti szférában lévő kockázatokat, az A4-es osztályzat ennél valamivel gyengébb, ésszerű kockázatot jelentett.

Az indoklásban szerepel továbbá, hogy a háztartások fogyasztása, a beruházások növekedése, az uniós forrásokon alapuló fejlesztések, a kedvezőbb hitelfeltételek is segítik a növekedést és az üzleti kockázatok mérséklődését.

A lépésben felminősítésben fontos szerepet játszott a gazdaság bővülésén és a munkaerő-piaci, ezen belül a foglalkoztatási mutatók javulásán túl többek között a kedvező üzleti környezet, a legalacsonyabb társasági adókulcs az EU-ban, a pénzügyi szektor folyamatos fejlődése a banki adók fokozatos csökkentése és a nem teljesítő hitelek állományának stabilizálása mellett - mondta Póka Valentin, a Coface országigazgatója.

A Coface szakértői az ország minősítések felülvizsgálata során - a nemzetközi hitelminősítő intézetekkel szemben - nem a szuverén államadósságot nézik, hanem az üzleti, a jogi és az államigazgatási kockázatokat együttesen vizsgálják a makro- és mikrofolyamatok alapaján. A minősítések alapján vállalnak garanciát az adott ország vállalatainak fizetőképességére. Ez azt jelenti, hogy a Coface közvetlen felelősséget is vállal a vele együttműködő vállalatok vevői kinnlevőségeinek befolyására.

A felminősítés nyomán Magyarország Lengyelországgal és Szlovákiával került egy szintre, utóbbi országok ugyanis szintén A3-as kategóriába tartoznak. A régión belül Csehország jobb - A2-es - minősítéssel szerepel a hitelbiztosító listáján, míg Románia és Bulgária egy szinttel lejjebb, az A4-es kategóriában található.