A kormány januári ülésén támogatott több olyan beruházást, amelyet önkormányzatok valósítanak meg. Varga Szentgotthárdot, Mórahalmot és Mosonmagyaróvárt említette.

A terv szerint főleg a munkaadói oldal kedvezményeit szeretnék bővíteni, részben a bejárási költségek további csökkentésével, a szálláshelyek költségeinek kedvezményes elszámolásával.

A munkanélküliségi ráta 4,4 százalékra csökkent a tavalyi utolsó negyedévben, a 2010-es 11,6 százalékról. A rendszerváltozás óta Magyarországon soha nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség - mondta a politikus. Uniós összehasonlításban csak Csehország (3,6 százalék) és Németország (3,9 százalék) előzi meg Magyarországot, míg az uniós átlagos munkanélküliségi ráta 8,3 százalék.

A magyar kormány a foglalkoztatás további bővülésével számol a következő hónapokban, amelyet alátámaszt a fogyasztás növekedése, így a szolgáltató szektorban foglalkoztatottak számának bővülése, a vállalatok korábban bejelentett kapacitásbővítései, a lakásépítések számának várható megugrása, valamint az uniós források felhasználásának gyorsítása is kedvező hatással lehet a foglalkoztatásra.

A béremelés alól kibúvót kereső munkaadókkal kapcsolatos kérdésre elmondta: a munkaadóknak meg kell adni a lehetőséget, hogy a szükséges teljesítmény fenntartásához döntéseket hozzanak, de a kiskapukat be kell zárni, ellenőrizni fogják a béremelések betartását.

Az ukrajnai munkaerő-felvétellel kapcsolatos kérdésre azt mondta: továbbra is elsősorban Magyarországról szeretnék betölteni az üres álláshelyeket, azonban a kormánynak figyelnie kell azokra a jelzésekre is, amelyek szerint Kelet-Magyarországon a munkaerőhiány már a kapacitások országban tartását veszélyezteti. Emiatt született a döntés, hogy a harmadik országból származó munkaerőt toborzó munkaadói csoportot támogassák.

A magyar kormány nem fogja ölbe tett kézzel nézni, hogy az üres álláshelyek miatt a magyar gazdaság kapacitást, állásokat veszítsen el, ezáltal csökkenjen a teljesítménye - jelentette ki Varga.