Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az új lépések egyike a kormány által legtöbbször réginek nevezett, pontosabb megfogalmazásban a koronavírus előtti életünk felé, hogy május 13-tól, azaz csütörtöktől újraindulnak a tervezett orvosi beavatkozások, műtétek, valamint a rehabilitációs ellátások. Mindezt még Müller Cecília jelentette be az operatív törzs sajtótájékoztatóján május 7-én.

Akkor az országos tiszti főorvos azt is hozzátette, hogy ezeket az ellátásokat kizárólag előre egyeztetett időpontban, valamint a járványügyi szabályok maximális betartása mellett vehetik csak igénybe az érintettek.

Ezt a portál kérdésére azóta megerősítette az Emberi Erőforrások Minisztériuma is, hogy a fekvőbeteg-intézetek, ahol továbbra is ugyanúgy folyamatosan zajlik a koronavírusos, illetve koronavírus-gyanús betegek ellátása, ott kötelesek minden járványügyi óvintézkedést betartani.

Éppen ezért a halasztható típusú, előzetesen egyeztetett időpontban végzett műtéteket egyedül azoknál a betegeknél végzik el, akik:

  • már megkapták a védettségi igazolványukat, és az érvényes is;
  • vagy a tervezet beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív PCR-teszt-eredménnyel és a műtét napján végzett negatív antigéngyorsteszttel rendelkeznek.

Mi a helyzet, ha nem jött meg a védettségi kártya?

Az Emmi azt is elárulta, milyen forgatókönyv érvényesül abban az esetben, ha velünk is megesett az utóbbi időben sokak által panaszolt probléma, hogy egyelőre nem jött meg a védettségi kártya – holott vagy az oltás miatt, vagy azért vagyunk jogosultak rá, mert korábban igazoltan átestünk a koronavírus-fertőzésen.

amíg nem érkezik meg a védettségi igazolvány, addig a helyszínen kiállított oltási igazolás/emlékeztető bemutatása is elegendő, és az eeszt-ben ellenőrizhető – emelte ki a minisztérium. Hozzáteszik, amennyiben valaki önhibáján kívül, például az egészségi állapota miatt nem vehette fel a védőoltást, az ő koronavírustesztjét a kórház fizeti. Aki pedig nem oltatja be magát, az saját költségére kérhet PCR-tesztet és gyorstesztet akár a helyszínen is.

A járóbeteg-szakellátásban ezek a követelmények eddig sem voltak feltételek, és továbbra sem azok, ott az egyéb járványügyi előírások élnek. Szintén ezek az irányelvek vonatkoznak a szüléseknél is a kismamára, illetve a szülésnél jelen lévő kísérő személyre.