Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A házelnök előzetes napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor, az öt éve ezen a napon kihirdetett alaptörvényre emlékezéssel, majd napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. Ezt követően az interpellációkra ismételten két óra áll majd rendelkezésre, az azonnali kérdések és válaszok pedig egy órában hangozhatnak el. Az első ülésnap végén a kedden elfogadni tervezett javaslatok utolsó, bizottsági jelentésekről szóló vitáit bonyolítják le.

Az Országgyűlés második ülésnapján változtathat az alaptörvény-ellenesnek ítélt MNB-törvénymódosításon. A parlament törvényalkotási bizottsága azt kezdeményezte, hogy a jövőben csak a jegybank által alapított gazdasági társaságok azon adatait védhesse titkosság, amelyek kiadása veszélyeztetné a társaságok versenyképességét. A testület ülésén Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke alkotmányosnak ítélte a változtatást.

Az Országgyűlés kormánypárti többsége március 1-jén, kivételes eljárásban fogadta el a jegybanktörvény szóban forgó módosítását, ám azt Áder János államfő nem írta alá, hanem az Alkotmánybírósághoz továbbította, amely március végén alaptörvény-ellenesnek ítélte az indítvány titkosításra vonatkozó részeit.

Döntés várható továbbá a kabinet legutóbbi egészségügyi salátatörvényéről, a kormány bürokráciacsökkentést szolgáló intézkedéseinek következő lépéseiről, emellett új törvényeket alkothatnak az igazságügyi szakértőkről, valamint a védelmi és biztonsági beszerzésekről.

A határozathozatalokat követően a Jobbik kezdeményezésére tarthatnak négyórás vitát az egészségügy jelenéről és jövőjéről, majd az állami tisztviselők jogállásának és illetményrendszerének átalakítása kerül terítékre a kormány kezdeményezésére.
Szerdán a terrorizmus elleni fellépést szolgáló kormányzati javaslat általános vitájával kezdődhet az ülésnap, majd napirendre vehetnek az önkormányzatokat, a pénzügyi közvetítőrendszert és a honvédséget érintő módosításokat is.

Az ülés a következő hétfőn ér véget, amikor a képviselők - az ilyenkor megszokott kérdések és azonnali kérdések mellett - a kabinet kezdeményezésére megvitathatják a 2007-2013 között Magyarországnak járó uniós pénzek felhasználását.