A műsorvezető azt feszegette, hogy a magyar kormány alacsonyan tartja a költségvetés hiányát, mégis kerülték az elmúlt időszakban az országot a befektetők. A londoni közgazdász elismerte, hogy a kormányfő valóban megígérte a 3 százalék alatti költségvetési hiányt a következő évekre, és ez értékelendő a lassú gazdasági növekedés mellett.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy a parlament az elmúlt időszakban olyan törvényeket fogadott el, ami nagy ellenállásba ütközött külföldön, főleg Brüsszelben. Az EU értékelése szerint a kormány a jegybank függetlenségének korlátozására törekszik azzal, hogy több monetáris tanács tagot akar kinevezni és egy új alelnököt ültetni Simor András alá. Ezt nem nézik jó szemmel Európában - fogalmazott Pawlowski.

Az elemző arra is emlékeztetett, hogy nem ez az első alkalom az elmúlt években, hogy Magyarország van napirenden. A befektetőknek azt kell mérlegelniük, hogy az 5 százalékpontos többlethozam, amit a magyar állampapírok ígérnek megéri-e a sok negatív tényező mellett. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy holnap nem kamatmeghatározó ülést tart a Magyar Nemzeti Bank és akár egy rendkívüli kamatemelés is szóba kerülhet. Emlékezetes, a múlt hét végén a forint erejét segíthette az is, hogy a piacon kamatemelési pletykák terjedtek el.

A BNP Paribas elemzői egyébként hétfő reggeli kommentárjukban is foglalkoznak a magyar eseményekkel. Felidézik: a magyar befektetési eszközök felülteljesítették a régiót pénteken a Fitch felől érkező leminősítés ellenére. Ennek hátterében az állt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és kormányának több tagja leült tárgyalni Simor András jegybankelnökkel.

Meglátásunk szerint az IMF ragaszkodni fog fegyelmezett költségvetési gazdálkodáshoz, az ad-hoc gazdaságpolitikai intézkedések elkerüléséhez és a válságadók kivezetéséhez a befektetői bizalom helyreállítása érdekében - írják az elemzők. A Fidesz-kormány más engedményeket is adhat. Ebben az esetben tovább csökkenhet a magyar csődkockázati mutató, de nehezen megy majd 600 bázispont alá - teszik hozzá.