Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) belföldi államkötvényből 170 milliárd forintos nettó - lejáraton felüli - értékesítéssel számol jövőre, diszkont kincstárjegyből pedig 153 milliárd forint kibocsátást tervez. Az EIB által forintban nyújtott hitelek 215 milliárd forint nettó finanszírozási forrást jelentenek - írta az MTI-Eco.

A jövő évi kibocsátással az ÁKK a forint állampapírpiac normalizálására és arra törekszik, hogy fokozatosan lehetővé váljon a teljes mértékű állampapír-piaci finanszírozás.

A kisebb deficit és a kevesebb lejárat miatt a bruttó kibocsátás jövőre 6262 milliárd forint lesz, 17 százalékkal kevesebb az ideinél, szemben a 982 milliárd forintos nettó finanszírozási igénnyel. A bruttó kibocsátás 94 százaléka forint, 6 százaléka devizában denominált finanszírozás lesz jövőre az ÁKK előrejelzése szerint.

Jövőre a válság előttinél rugalmasabb piaci magatartást követ a központ, az államkötvény aukciós naptárban például nincsenek előre meghatározott futamidők, ezeket a piac igényeihez igazítják. A piaci helyzet függvényében új termék, a diszkont kincstárjegyek hozamához kötött változó kamatozású államkötvényt vezetnek be - ismertette jövő évi stratégiáját az ÁKK.

Kismértékű pozitív nettó forintkibocsátást terveznek. Deviza kibocsátás is lesz, és a finanszírozásba beépítik a nemzetközi hitelcsomag lehívott, de fel nem használt elemeit is, ami mintegy 3 milliárd euró. Újabb lehívást pedig nem terveznek a keretösszegből.

Jövőre várhatóan 5694 milliárd forint összegű adósságot törleszt az ország, ami mintegy 14 százalékkal kevesebb az ideinél. A forintadósság törlesztési igénye 984 milliárddal 5328 milliárd forintra csökken, míg a devizaadósság törlesztési igénye 77 milliárddal 366 milliárdra nő.

Az állam bruttó adóssága november végén 19 033 milliárd forint volt, az állomány várhatóan nem változik jelentősen az év végéig, a központi költségvetés bruttó forintadóssága az idén várhatóan 733 milliárd forinttal csökken, a devizaadósság forintban jelentősen emelkedik az 1708 milliárd forint nettó kibocsátás következtében

Az államadósság részét képező lehívott nemzetközi hitelcsomagból devizabetétként és hitelként kihelyezett összeg mintegy 1100 milliárd forintot tesz ki. 2008 végéhez képest mintegy 900 milliárd forinttal nő a központi költségvetés adóssága, ez a mérték elmarad a központi kormányzat teljes deficitjétől.