A legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szerint a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítására kínált hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazása az aznapi londoni kereskedésben - az előző napi igen meredek, 50 bázispontos emelkedés után - további 69 bázisponttal, 391,5 bázispontra nőtt.

A CMA kimutatása szerint a magyar CDS-díjszabás legutóbb 2009 júniusában járt 400 bázispont közelében. A legkockázatosabbnak 2009 márciusában gondolták a befektetők a magyar államkötvényeket. Ekkor a magyar CDS-felárak 638 bázispont fölé emelkedtek.

A pénteken kialakult árazások alapján a törlesztési leállás kockázatára biztosítási ügyleteket nyújtó piaci szereplők az aznapi londoni kereskedésben minden 10 millió euró magyar államadósság után évente 305 ezer euró körüli törlesztéskockázati biztosítási díjat számítottak fel a befektetőknek az irányadó ötéves futamidőre. A magyar CDS-ügyletek árazása 10 millió euró adósságonként hozzávetőleg évi 50 ezer euróval emelkedett az előző napi nyitás óta.

A magyar törlesztéskockázat elleni piaci biztosítási kontraktusok jelenleg csaknem kétszer drágábbak, mint a lengyel szuverén kockázatra köthető hasonló ügyletek, amelyek a londoni cég tájékoztatása szerint 158 bázispont körül mozogtak pénteken, és háromszorosan haladják meg Csehország aktuális CDS-díjszabásait, amelyek 103 bázispont környékén járnak.

A magyarországi gazdasági helyzetről szóló politikusi nyilatkozatokkal kapcsolatban londoni felzárkózó piaci elemzők egybehangzóan annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a Fidesz e nyilatkozatokat az adócsökkentések valószínű halasztásának magyarázatául tette.

A JP Morgan bankcsoport londoni részlege befektetőknek pénteken kiadott napi feltörekvő piaci helyzetértékelésében külön elemzést szentel Kósa Lajos Fidesz-alelnök előző napi kijelentéseinek, amelyek szerint a magyar gazdaság "sokkal rosszabb" állapotban van, mint ahogy azt a párt hitte, és Magyarországnak "szűk esélye" van a görögországihoz hasonló helyzet elkerülésére.

A JP Morgan londoni szakértőinek értékelése szerint ennek hátterében az állhat, hogy a kormány a hétvégén kétéves válságkezelési program bejelentésére készül, amely valószínűleg halasztani fogja a Fidesz által a választási kampány során tett, növekedés- és foglalkoztatás-serkentő ígéretek valóra váltását. Más szavakkal fogalmazva a Fidesz várhatóan gazdaságpolitikai rugalmasságot igyekszik teremteni magának, mielőtt elkezdené a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val egy új készenléti egyezményről - áll a JP Morgan pénteki londoni elemzésében.

A ház szerint "valószínűnek tűnik", hogy az IMF és az EU a következő hónapokban "enged Magyarországnak egy kis mozgásteret" a 3,8 százalékos GDP-arányos idei államháztartási hiánycél túllépéséhez, akkor, ha a kormány ennek fejében elkötelezi magát a szerkezeti reformok bevezetésének felgyorsítása mellett.

A JP Morgan londoni elemzői szerint Kósa Lajos "befolyásos figurája a Fidesznek és nagy tisztelet övezi", a jövőben azonban esetleg "mégsem őt tekintik majd a megfelelő személynek arra, hogy olyan gazdaságpolitikai nézeteknek adjon hangot, amelyekre könnyen ugrik a piac".

A JP Morgan mindazonáltal közölte: mindent egybevetve változatlanul "konstruktív" a véleménye a magyar gazdaságpolitikáról, és arról, hogy Magyarország képes lesz végrehajtani költségvetési konszolidációs terveit, miközben a magyar gazdaság jövőre már ismét szilárd növekedési pályán lesz.

A BNP Paribas bankcsoport befektetési részlege által pénteken kiadott felzárkózó piaci helyzetértékelés szerint "tényszerűen hibás, politikailag pedig értelmetlen" Magyarország helyzetét Görögországéhoz hasonlítani.

A cég londoni elemzői szerint a magyar kormány "a rémületkeltés veszélyes játékát űzi".
A BNP Paribas ugyanakkor megállapítja azt is: mindebből gyakorlatilag egyértelművé vált, hogy nincs mód a gazdaságpolitika lazítására, és a Fidesznek vissza kell lépnie a választások során tett adócsökkentési ígéreteitől. Ez utóbbit a ház elemzői "nagyon kedvező jelnek" tartják a költségvetési szempontjából.

A BNP Paribas szerint a jelenlegi magyarországi politikai retorika arra szolgál, hogy magyarázatot adjon a választási ígéretekben szereplő adócsökkentések elmaradására, és a jelenlegi kormány várhatóan "a ténylegesnél sokkal rosszabb képet alkot majd a gazdasági helyzetről". Ennek eredményeként viszont feszes marad a költségvetési politika, ami kedvező - jósolják a cég szakértői.

QP | Quality Placement