A ferihegyi reggeli, délelőtti járatok közül a Malév amszterdami, londoni és dublini, valamint a Wizz Air londoni járatát kellett törölni, mert a vulkáni hamu miatt ezeket a repülőtereket lezárták. Hegedűs Ádám, a Malév szóvivője az MTI kérdésére azt mondta, hogy a délelőtti amszterdami járat várhatóan késve, de elindul, a többi járatról később döntenek.

Részlegesen megnyitották reggel a két legforgalmasabb brit repülőteret, az izlandi vulkánkitörés újabb hamufelhője miatt éjszakára lezárt Heathrow-t és Gatwicket, ám a forgalmat továbbra is korlátozzák, és budapesti járatokat is töröltek. Gatwick csak indít, de nem fogad járatokat, emiatt a Malév délelőtti budapesti járatát törölték.

A Heathrow-n, ahonnan a British Airways közlekedtet budapesti járatokat, megindult az ékező forgalom is, de az óránkénti leszállások számát harmincra korlátozták az átlagos 42-ről. Hollandiában délután két óráig lezárják az amszterdami Schiphol és a rotterdami repülőteret, a többi reptér azonban fogad járatokat.

A hétfő hajnalra elrendelt londoni zárlatok előtt számos skóciai és észak-angliai repülőtéren rendeltek el fel- és leszállási tilalmat, köztük Manchesterben, Liverpoolban és Glasgow egyik regionális repülőterén. Ezeket a korlátozásokat azonban a hamufelhő délre húzódásával feloldották.