Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott kedden az MNB. Az egy és tizenkét hónapos futamidőn a meghirdetett mennyiség rendre 48 millió euró (15 milliárd forint), illetve 80 millió euró (25 milliárd forint) volt, melyre a bankok egy hónapon 148 millió euró (46 milliárd forint) értékben, tizenkét hónapon 435 millió euró (136 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat.

Az MNB az egy hónapos lejáraton 15, a tizenkét hónapos lejáraton 25 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az egy és tizenkét hónapos swaptenderen 4-4 bank vett részt - adta hírül a jegybank.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 2018. április 4-én 1527 milliárd forint. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 21 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 29 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 1477 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB monetáris tanácsa (MT) 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat 2016. október elején publikálta honlapján a jegybank. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani - közölte a jegybank.

A kép forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.