A NAV azt írta: az este fél nyolctól az ekáer-rendszerben (elektronikus közúti áruforgalmi ellenőrző rendszer) fennálló központi hálózati problémát 23 óra 10 perckor elhárították.

A bejelentéseket legkésőbb az üzemzavar megszűnését követő munkanapon teljesítsék az adózók.

A vonatkozó rendelet kimondja: ha az ekáer-rendszerben üzemzavar történik, az adóhatóságnak a zavarról rendkívüli közleményt kell közzétennie a honlapján. A szabályozás rögzíti: ha az ekáer elektronikus felület üzemzavar vagy karbantartás miatt, vagy az internet-szolgáltatás elégtelensége miatt nem érhető el, a bejelentés elmulasztása miatt az adózó nem szankcionálható és a bejelentéseket az akadály megszűnését követő munkanapon kell teljesíteni.

Az idén életbe lépett elektronikus közúti áruforgalmi ellenőrző rendszer lényege: minden útdíjköteles - 3,5 tonna össztömeget meghaladó - járművel történő fuvarozás feltétele az, hogy a fuvarozó rendelkezzen ekáer-számmal. Az új szabályozás célja a jogkövető piaci szereplők helyzetbe hozása, tevékenységük elismerése, az átláthatóság biztosítása, az áfacsalás teljes kiszorítása az országból.