Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tárgyalás tényét az MNB-nél megerősítették, ám arról csak annyit árultak el, hogy a megbeszélésen áttekintették az európai gazdasági folyamatokat és azok lehetséges hatásait a magyar gazdaságra. A találkozóval kapcsolatos kérdéseinkre a nemzetgazdasági tárcánál és a Miniszterelnöki Hivatalnál még nem reagáltak.

Utoljára januárban volt hasonló találkozó, akkor Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár is részt vett az egyeztetésen. Az akkori megbeszélésről utóbb Orbán úgy nyilatkozott, kérte a jegybankot a növekedést ösztönző és a forint iránti bizalom visszaállítását szolgáló lépésekre. A találkozó előtti napokban ugyanis történelmi mélypontra süllyedt a forint, 324 forint körül járt az euró ára.

Érdekesség, hogy az akkori találkozón nem volt szó a hivatalos közlések szerint az új, decemberben elfogadott, az EU és az MNB által is hevesen kritizált jegybanktörvényről, ami máig az egyik legnagyobb akadálya az IMF-tárgyalások megkezdésének - egyelőre kérdés, hogy ez a mostani találkozón szóba került-e. Januárban a kormány a tárgyalások mielőbbi megkezdéséről beszélt, a mostani állás szerint legkorábban nyáron várható megegyezés, de még a tárgyalások kezdetéről sincsen szó - ezeken pedig az MNB-nek is részt kell vennie. Eközben elsősorban a görög fejlemények miatt, de a forint/euró árfolyam újra 300 forint felett van. Az MNB a jövő héten kamatdöntő ülést tart, elemzők előzetesen nem várnak kamatemelést.

Orbán ugyanakkor tegnap bejelentett egy új kezdeményezést, mellyel a visegrádi országok együttesen léphetnének fel a régió gazdasági stabilizálása érdekében, a legnagyobb szüksége erre persze Magyarországnak van. A javaslat szerint egyebek között kezdeményeznék, hogy állítsák meg a bankok Közép-Európából történő, anyabankok irányában zajló tőkekivonását.