Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNB monetáris tanácsa (MT) részben változtatott a mai kamatmeghatározó ülésén a kamaton.

Így a jegybanki alapkamatláb továbbra is 0,9 százalék, az egynapos jegybanki betét kamatlába pedig mínusz 0,05 százalék maradt.

Az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlába viszont 1,15 százalékról 1,05 százalékra csökken szerdától.

A délután háromkor publikált Indoklásból kiderült:

  • Az MT megítélése szerint az év eleji átmeneti lassulást követően az év közepétől folytatódik a magyar gazdaság élénkülése. A gazdaságot továbbra is kihasználatlan kapacitások jellemzik, az infláció tartósan elmarad a jegybanki céltól. A hazai reálgazdasági környezet dezinflációs hatása előretekintve fokozatosan csökken.
  • Az alapfolyamatot jellemző mutatók változatlanul mérsékelt inflációs környezetet jeleznek. Az inflációs várakozások historikusan alacsony szinten tartózkodnak. A nemzetgazdaságban fizetett bérek növekedési üteme változatlanul erőteljes, ami az élénkülő lakossági fogyasztáson keresztül a maginfláció fokozatos emelkedése irányába hat. Az infláció az előrejelzési időszakban elmarad a 3 százalékos céltól, és csak 2018 közepére ér annak közelébe.
  • Augusztusban mind a vállalati, mind a háztartási hitelezés bővült. A válság óta az új háztartási hitelkihelyezések először haladták meg a törlesztések mértékét. Az idei gazdasági növekedés időbeli alakulását kettősség jellemzi.
  • A magas külső finanszírozási képesség és az emiatt csökkenő külső adósságállomány tartósan mérsékli a magyar gazdaság sérülékenységét. Az előretekintő hazai pénzpiaci reálkamatok negatív tartományban tartózkodnak, és az infláció emelkedésével tovább süllyednek.
  • A tanács értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság változatlanul körültekintő monetáris politikát indokol.

Az MT szeptemberi ülésén 900 milliárd forintban korlátozta a három hónapos betét 2016 végén fennálló állományát, ami várakozása szerint minimum 200-400 milliárd forint kiszorítását jelenti a betéti eszközből.

A tanács ma, 2016. december 1-ei hatállyal, a kötelező tartalékrátát 2 százalékról 1 százalékra csökkentette. A lépés nyomán további 170 milliárd forinttal bővül a bankrendszer szabad likviditása.

A jegybank a pénzpiaci hozamok mérséklődésén keresztül kívánja elérni a monetáris kondíciók lazítását és a gazdasági növekedés ennek megfelelő ösztönzését. Az MT mindent megtesz, hogy a három hónapos betétállományra bevezetett korlátozás hatékonyan fejtse ki az elvárt lazító hatást.

Az MNB kiemelt figyelemmel kíséri a monetáris kondíciók alakulását és a piaci fejleményeket. Amennyiben a későbbiekben az inflációs cél elérése indokolja, az MT kész a monetáris kondíciók további lazítására - áll a mai közleményben.