Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Közösen dolgoznak ki megoldást a rezsidíjak brutális drágulása miatt bezárt Barlangfürdő esetleges újranyitására és működtetésére Miskolc MJV Önkormányzatának, a Miskolc Holding Zrt. szakemberei és a miskolctapolcai turisztikai vállalkozások képviselői. Erről azon a hétfő esti megbeszélésen született megállapodás, amelyet Veres Pál Miskolc MJV polgármestere – a BOKIK közreműködésével - hívott össze a városháza közgyűlési termébe. A miskolci barlangfürdő október első hetében még nyitva volt, de október 10-től már zárva tart.

A Miskolc polgármester azért hívta egyeztetésre a miskolci turisztikai szektor meghatározó vállalkozásait, hogy párbeszéd útján, közösen keressenek megoldást a turisztikai ágazatot sújtó problémákra. A fórumot – a városvezető betegsége miatt – Szopkó Tibor, Miskolc MJV alpolgármestere vezette. A vállalkozások jelezték, akár anyagi szerepvállalásra is készek a fürdő működtetésének érdekében.

Két milliárd forintos hiteltartozás

Dukai Zoltán, a Miskolc Holding Zrt. vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a Miskolci Fürdők Kft. idei üzleti tervét 700 millió veszteséggel fogadták el az év elején úgy, hogy 300 millió forint működési támogatást is kapott önkormányzattól a társaság - írja a boon.hu. Ez összességében 1 milliárd forintos mínuszt jelent. Az év elején még nem látható drágulásokat képtelenség volt az üzleti tervbe beépíteni. A Miskolci Fürdők Kft.-nek jelenleg mintegy 2 milliárd forintos banki hiteltartozása van, hiszen a cég folyamatos finanszírozását kölcsön révén oldják meg.

Szendrei Mihály, a szakmai szervezet vezetője, a szállásadók szószólója érthetetlennek tartotta, hogy - miután már hónapokkal ezelőtt látható volt a negatív tendencia - a Miskolci Fürdők Kft. vezetése egyetlen lépést nem tett a rosszra forduló helyzet menedzselésére. Pedig egy gazdasági társaság vezetésének ez az alapvető feladata. Lehetett volna árat emelni, a nem alapvetően szükséges egységeket leállítani, a működést racionalizálni. A bezárás teljesen elhibázott volt.

Barlangfürdő hosszú évek óta nullszaldó körüli eredménnyel zárt, a 2019-es idegenforgalmi csúcsesztendőben volt némi nyeresége. Ha nyitva maradt volna a Barlangfürdő, akkor év végén 142 millió forint lett volna a vesztesége, ezt a bezárással 75,8 millió forintra szorítják le.

 

Tehát lényegében mintegy 66 millió forint az az összeg, amelyet ki kellene gazdálkodni, vagy beletenni a társaságba, hogy működhessen a fürdő - írja a boon.hu.

A szállásadók javaslataként elhangzott, hogy hajlandók lennének észszerű mértékig maguk is hozzájárulni a Barlangfürdő mihamarabbi újranyitásához és működtetéséhez. A javaslatok között szerepelt, hogy - amennyiben a teljes nyitás nem lehetséges - minden héten pénteken, szombaton és vasárnap nyisson ki a fürdő. Újra kell gondolni a belépőjegyek és a szolgáltatások árát, illetve olyan népszerű szolgáltatások, mint az éjszakai fürdőzés újbóli bevezetését.

A tárgyalófelek kedd délután folytatják az operatív tanácskozást.