A tájékoztatás szerint Martonyi János külügyminiszter javaslatára a kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy újranyitják a Santiago de Chile-i nagykövetséget. A tárca haladéktalanul megkezdte az előkészítő munkálatokat, hogy a külképviselet még ebben az évben újraindíthassa működését.

A Külügyminisztérium közleményében azt írták: a nagykövetség újranyitásának célja, hogy a kormány globális nyitási politikájával összhangban erősödjön Magyarország latin-amerikai jelenléte.

A lépéssel javulnak a magyar gazdaság növekedési lehetőségei, hiszen újra közvetlen kapcsolat létesül a dél-amerikai kontinens egyik legjelentősebb, legnagyobb fejlődési lehetőségével rendelkező országa és Magyarország között - mutattak rá. Hozzátették: Chile Latin-Amerika egyik legstabilabb demokráciája, valamint a legnyitottabb, a világgazdasághoz legtöbb szállal kapcsolódó állama.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára tavaly júniusban azt mondta, hogy a tárca a pénzügyi feltételek javulásának függvényében fontos célként kezeli a magyar külképviselet újranyitását Santiago de Chilében. A nagykövetség és a rezidencia épületét a bezárás után is megtartották.