Az új német jelentés szerint a nyomozók olyan bizonyítékokra bukkantak, amelyek Ukrajnát keverik gyanúba a tavaly szeptemberi, Északi Áramlat gázvezetéket ért robbantások elkövetésében – írja az Index a Süddeutsche Zeitungra hivatkozva.

Az Oroszországból Németországba irányuló gázvezetékek elleni merénylet idején orosz haditengerészeti tevékenység zajlott a térségben. A tavaly szeptember 26-i robbanások jelentős károkat okoztak a négy Északi Áramlat vezeték közül háromban, amelyek megépítése 15 évig tartott, és ezzel megszakadt a fő energiakapocs Oroszország és a Nyugat között.

Németország, Svédország és Dánia három vizsgálatot is indított, viszont eddig eredmény nélkül.

Eddigi három ország is gyanúba keveredett, de mindhárman tagadták, hogy közük lett volna a robbanásokhoz:

  • az Egyesült Államok,
  • Oroszország,
  • az ukrán titkosszolgálatok,
  • és egy meg nem nevezett ukrajnai üzletember is szóba jött.

Ukrajna a nyomozás célkeresztjében

A The Times beszámolója szerint a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) most olyan új nyomokat vizsgál, amelyek Ukrajnát gyanúba keverhetik, és tisztázhatják Oroszországot a vétkesség alól. Németország, Lengyelország, Svédország és Dánia oknyomozó újságírói azt állították, hogy a BKA nem győződött meg az orosz szabotázsról, miután alaposan megvizsgálták Moszkva tengeri manővereit a robbanások helyszíne körül.

A német nyomozók az Andromeda lengyel cég által bérelt jacht után kutatnak az észak-németországi Rostoch kikötőjében, amely ott dokkolt a robbanások közelében az incidens előtt.

Az Andromeda állítólag Christianso kikötőjében – egy Bornholmtól északkeletre fekvő apró dán szigeten, a három bomba felrobbanásának helyszínéhez közel – kötött ki a szabotázst megelőző napokban.

Kiderült, mi az a rejtélyes tárgy, amit a felrobbantott gázvezetéknél találtak

Újabb nyomra bukkantak az Északi Áramlat elleni szabotázsakció helyszínén. Bővebben>>>

Egy jachton vihették a bombát

A jachton „katonai minőségű és víz alatt bevethető” robbanóanyagok nyomait találták. Állítólag öt férfi és nő hamis bolgár és román útlevéllel Németországba ért, majd a jachtot főhadiszállásként használva képzett búvárokat küldtek a bombák elhelyezésére, mintegy 70 méterrel a tengerszint alatt.

A német nyomozók azt állítják, hogy a támadásokhoz az állami biztonsági szolgálatok segítségére lett volna szükség, azt is megjegyezve, hogy olyan bizonyítékokat találtak, amelyek Ukrajnát is belekeverhetik.

A nyomok egy fedőcéghez, egy utazási irodához vezetnek, amelyet két ukrán hozott létre Varsóban.

A német hatóságok két másik –  Kijev és Odessza közelében élő – ukrán állampolgárról is úgy vélik, hogy a jachton tartózkodhattak. Az egyikük, egy 26 éves férfi, aki korábban az ukrán hadseregben szolgált.