Hazaárulással vádolják és börtönbe akarták zárni, ezért kellett elhagynia Oroszországot egy magasrangú katonai tisztnek, aki megdöbbentő részletességgel számolt be a BBC-nek adott exkluzív interjújában az ukrán foglyok brutális megkínzásáról, az orosz katonák ellátási gondjairól és a parancsnokok fosztogatásairól.

Konsztantyin Jefremov főhadnagy hivatalos úton kezdeményezte leszerelését az orosz hadseregből, ennek ellenére kénytelen volt elmenekülni hazájából.

Az utolsó pillanatig azt hitték, gyakorlatra mennek a Krímbe

Az interjúban az orosz főhadnagy elmondta, hogy 2022. február 10-én érkezett az Oroszország által 2014-ben annektált Krím-félszigetre. Hiába volt magas rangú tiszt, a 42. gépesített hadosztály aknamentesítési egységének vezetője, mégsem tudott arról, hogy miért küldték őket a térségbe.

Állítása szerint még a magasabb rangú katonai parancsnokok is azt hitték, hogy puszta katonai gyakorlatra érkeztek a térségbe.

Konsztantiny Jefremov
Konsztantyin Jefremov
Kép: BBC

Konsztantyin Jefremov elmondása szerint a kezdetektől ellenezte a háborút. Nem vett részt sem a 2014-es kelet-ukrajnai felkelésben, sem a szíriai háborúban. Úgy fogalmazott, senki sem számított rá, hogy nyílt háborút indít Oroszország Ukrajna ellen.

A főhadnagy már a háború elején is kérte, hogy visszatérhessen Csecsenföldre, ahol a korábbi háborúk után hátrahagyott robbanóeszközök hatástalanítása volt a feladata az ukrán hadműveleteket megelőző három évben. Konsztantyin Jefremov arra hivatkozott, hogy az aknamentesítés fontos, az emberek érdekeit szolgáló feladat volt.

Ezt már akkor határozottan visszautasították a felettesei, és értésére adták, ha nem marad Ukrajnában, hazaárulásért akár tíz év börtönbüntetést is kaphat.

Vödröt, fűnyírót is vittek az orosz katonák

Jefremovék a háború kitörését követően, február 27-én kaptak utasítást, hogy a krími bázisukat elhagyva északon kell szolgálatot teljesíteniük. Melitopol városa felé vették az irányt, a következő tíz napot egy már korábban elfoglalt repülőtéren töltötték.

A főhadnagy itt volt szemtanúja először a megdöbbentőnek tartott fosztogatásának:

A katonák és a tisztek mindent megragadtak, amit csak tudtak. Az egyik katona még egy fűnyírót is elvitt, de a zsákmányban voltak vödrök, balták, és biciklik is. Mindent bezsúfoltak a teherautónkba, annyi holmit, hogy alig fértünk be a járművekbe.

„A szabad ég alatt aludtunk és fácánokra vadásztunk”

Az egykori orosz tiszt beszámolt arról is, hogy másfél hónapon keresztül a szabad ég alatt kellett aludniuk, amikor nyolc társával egy tüzérségi egységet őriztek Melitopol térségében.

Az ellátmány hiánya miatt annyira éhesek voltak, hogy nyulakra és fácánokra vadásztak, miközben a parancsnokok luxus főhadiszállásain tömve volt a hűtő.

„Valaki hozzon egy felmosót, lányt csinálunk belőle”

Konsztantyin Jefremov csapatát áprilisban vezényelték át egy logisztikai központ őrzésére Bilmak városába, Melitopol északkeleti részre. Itt szembesült elsőként azzal, hogy milyen brutális eszközökkel kínozzák az ukrán foglyokat.

Az egyik nap három foglyot hoztak. Egyikük beismerte, hogy mesterlövész. Ennek hallatára az orosz ezredesnek elment az esze. Megütötte, lehúzta az ukrán nadrágját, és megkérdezte, házas-e. A fogoly igennel válaszolt, amire az orosz ezredes utasítást adott arra, hogy valaki hozzon egy felmosót, lányt csinálunk belőle és elküldjük a feleségének a videót. Az ezredes egyértelműen őrült volt.

Egy másik alkalommal az ezredes arra kérte a foglyot, hogy nevezze meg az egységében lévő összes ukrán nacionalistát. Az ukrán katona nem értette a kérdést, azt válaszolta, hogy a katonák az ukrán fegyveres erők haditengerészetének gyalogságai. Válaszul kiütötték a fogát.

Azt is megparancsolta, hogy nem kaphatnak normális ételt az ukrán foglyok, csak vizet és kekszet. Jefremov és társai titokban forró teát és cigarettát adtak az ukránoknak.

Egy másik esetet is elmesélt a főhadnagy: az ezredes egy ukrán fogoly karjába lőtt, majd a jobb lábába, a térde alatti csontba. Jefremoy emberei ellátták a sebeket, majd jelezték a parancsnoknak, hogy kórházba kell vinni a foglyot. Végül a sebesültet orosz katonai egyenruhába öltöztették, és figyelmeztették, a kórházban is mondja azt, orosz katona, máskülönben nem tudják megvédeni. Ha nem került volna kórházba, elvérzett volna.

Hazatért, de végül menekülnie kellett

Jefremov végül egy rövid időre visszatért az aknamentesítési egységéhez. Tavaly május végén már Csecsenföldön írta meg felmondólevelét. A vezérkar ezt nem akarta tudomásul venni, megfenyegették, végül elbocsátották.

A BBC-nek is bemutatott katonai levelezésekben azzal vádolták, hogy megszegte a kötelezettségeit és megtagadta a parancsot, hogy visszatérjen Ukrajnába. Emellett szerződésszegéssel is megvádolták, tíz év szolgálat után pedig árulónak nevezték azok a tisztek, akik egy percet sem töltöttek az ukrán frontokon.

Végül mégis el kellett hagynia hazáját, mivel tavaly szeptemberben a Vlagyimir Putyin orosz elnök által elrendelt részleges mozgósításra hivatkozva újra be akarták sorozni. A sorozó tisztek és a rendőrség elöli bujkálás után egy orosz emberi jogi csoport segítségével sikerült elhagynia Oroszországot, ahová többé már nem térhet vissza, mivel legalább tíz év börtön várna rá.