Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány döntése értelmében minden nyugdíjas szeptember 30-ig három, összesen 9000 forint értékű utalványt kap, amit március végéig a gáz- és villanyszámla kiegyenlítésére használhat föl. A Szovjetunió és a Magyar Népköztársaság közötti, 1962-ben kötött, 1963 óta hatályos egyezmény szerint azok a szovjet állampolgárok, akik Magyarországon telepedtek le, a magyar nyugdíjkasszából és a magyar szabályok szerint kapnak nyugdíjat.

Önök ezt az egyezményt mind a mai napig nem voltak hajlandóak fölmondani, holott az is közismert, hogy az utóbbi időben rengeteg visszaélés történt ezen a téren: ukrán állampolgárok Magyarországon létesített fiktív lakcímmel és Ukrajnában beszerzett hamis jövedelemigazolással olykor havi háromszázezer forintot vesznek föl nyugdíj címén - írta Kásler Miklósnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vezetőjének címzett kérdésében Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője. Sajtóhírek szerint ilyen ügyekben nem csak nyomozás folyik, hanem több esetben büntetőeljárás is indult. (Például a Kispaládra bejelentett közel kétszáz ukrán nyugdíjas ügyében - a szerk.)

A DK-s képviselő ezzel kapcsolatban több kérdést is feltett a tárcavezetőnek:

  • Jár-e a rezsiutalvány az ukrán állampolgárságú, de az egyezmény értelmében magyar nyugdíjra jogosult személyeknek is?
  • Amennyiben igen, megvizsgálják-e, hogy a kedvezményezettek csakugyan megfelelnek-e az 1963-as egyezményben foglalt föltételeknek, különös tekintettel az életvitelszerű magyarországi tartózkodásra és a valóban létező lakóhelyre?
  • Vajon mit fog kezdeni az amúgy nem névre szóló utalvánnyal az az ukrán állampolgár, aki valójában nem lakik Magyarországon, így Magyarországon kiegyenlítendő gáz- és villanyszámlája sincs?
  • Mennyibe kerül ez az ukrán nyugdíjasoknak szánt különjuttatás a magyar költségvetésnek?

Gyurcsányozás és propaganda

A miniszter nevében most is, mint mindig, Rétvári Bence, az Emmi politikai államtitkára adott írásbeli tájékoztatást, és a válaszát ahogy gyakran, úgy most is gyurcsányozással és kormánypropagandával kezdte. A Gyurcsány-kormány idején sem Erzsébet-utalványt, sem nyugdíjprémiumot, sem nyugdíj-kiegészítést nem kaptak a nyugdíjasok, és még csökkentették is az induló nyugdíjak értékét - írta Rétvári, aki szerint az Orbán-kormány célja, hogy "a nyugdíjasok megkapják azt a megbecsülést és tiszteletet, ami a ledolgozott évei alapján minden embert megillet. A magyar gazdaság kiemelkedő eredményeinek köszönhetően a fizetések is egyre többet érnek, és a nyugdíjasok is részesülhetnek az erősödő az erősödő gazdaság eredményeiből."

Rétvári szerint Vadai kérdésének célja nyilvánvalóan a határon túliakkal szembeni hangulatkeltés. Az 1962-ben megkötött magyar-szovjet egyezményt az MSZP a korábbi parlamenti ciklusokban szintén fenntartotta, azt nem vizsgálta felül.

Úgy tűnik, nem sietős a módosítás

Az államtitkár, ahogy a 2016-ban, úgy most is leírta: "a kormány törekszik arra, hogy az egyezményt egy modern, a nemzetközi jog szabályainak megfelelő, arányos teherviselésen alapuló egyezménnyel váltsa fel, az egyezmény átgondolatlan módon történő felmondása azonban a Kárpátalján élő magyarokat is sújtaná azzal, hogy az egyezmény tárgyi hatálya alá tartozó jogokat nem élvezhetnék, így például a sürgősségi ellátás sem járna nekik".

A magyar-szovjet egyezmény alapján az állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező ukrán vagy orosz állampolgárok - és fordítva, a magyarok az érintett országokban letelepülve - öregségi, hozzátartozói nyugdíjra, baleseti járadékra, rokkantsági ellátásra, valamint betegségi, anyasági és egyéb családtámogatási ellátásra jogosultak.

Évi több mint tízmilliárd forint kifizetés

Rétvári Bence 2016 júniusában szintén egy képviselői kérdésre adott válaszában azt írta, hogy a magyar-szovjet szociálpolitikai egyezmény alapján 2015 decemberében 1,117 milliárd forint összegben folyósított ellátást a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság. (Ez akkor évi 13,4 milliárd forint kifizetését jelentette.) Annyit még elárult az államtitkár, hogy az "egyezmény alapján a nyugdíjmegállapító határozatok száma évente változó, de általában növekedést mutat".

Rétvári most válaszában az írta, hogy az ellátás megállapítására és folyósítására kizárólag az egyezményben foglalt feltételek teljesülése esetén került sor. A nyugellátás feltétele az életvitelszerűen Magyarországon történő tartózkodás, és minden nyugellátáshoz kapcsolódik egyéb juttatás is. A miniszter szerint az a személy, aki a rezsiutalványról szóló májusi kormányrendeletben meghatározott ellátások valamelyikében részesült, rezsiutalványra is jogosult, ami mintegy 2,6 millió embert érint. (Ez értelemszerűen azt jelenti, hogy a magyar-szovjet egyezmény alapján nyugdíjra és nyugdíjszerű ellátásra jogosultak is megkapják a rezsiutalványokat.)

Mihez kezd ukrán állampolgár a magyarországi utalvánnyal?

Az utalvány kézbesítését a Magyar Posta egyszer kísérli meg (mint mindenkinek, az ukrán állampolgároknak is a magyarországi bejelentett állandó lakcímükre), így ha az érintett személy elmulasztja az átvételt és később nem kérelmezi az ismételt átvételt a Magyar Államkincstárnál, az utalvány felhasználására nem kerül sor - derül ki az államtitkár válaszából. Vadai Ágnes azon kérdésre azonban már nem válaszolt a politikus, hogy mennyibe kerülhet az ukrán állampolgárságú nyugdíjasoknak szánt különjuttatás a magyar költségvetésnek. (A kormány által kiküldött rezsiutalványok értéke valamennyi, 2,6 millió érintettel számolva, több mint 23 milliárd forint.)

A DK az elmúlt években többször javasolta az 1962-es magyar-szovjet egyezménynek a felmondását, hogy azok, akik nem dolgoztak Magyarországon, nem fizettek járulékot, ne kaphassanak itt nyugdíjat.