Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szaktárca vezetője jelezte: a mezőgazdaságon belül meghatározó a szerepe a gyümölcs- és gyógynövénytermesztésnek, mivel a fogyasztókat friss termékekkel látja el, és az élelmiszer- és feldolgozóipar számára alapanyagot biztosít. Az egyre növekvő piaci kereslet teljesítéséhez elengedhetetlen a hazai termelési kapacitás korszerűsítése és bővítése. Az Agrárminisztérium célja, hogy hazánkban olyan ültetvények jöjjenek létre, amelyek - erősítve a termelők versenyképességét, és jövedelem-biztonságát - magas termőképességgel és termésbiztonsággal rendelkeznek.

Nagy István elmondta, hogy a tervezett felhívás alapvetően új gyümölcs- és gyógynövénytermő ültetvények telepítésére, és az ültetvényekhez tartozó öntözőrendszer kiépítésére kínál majd lehetőséget. Várhatóan a káros éghajlati hatások csökkentését, illetve kivédését lehetővé tevő, az ültetvényekhez tartozó jégvédő háló kialakítása is támogatott lesz ugyanezen pályázat keretében. Továbbá a fagyvédelmi rendszerek beszerzése, kiépítése, továbbá egyes, a betakarítást segítő eszközök, gépek beszerzése is, egységben kezelve az ültetvény megvalósításával összefüggő beruházási elemeket.

Az agrártárca vezetője a korábban megjelentetett, ültetvénytelepítést segítő támogatási programokhoz képest alapvető változást jelentett be. Ezek szerint a termelők az ültetvénytelepítési támogatást az érintett területre eső egységköltség alapú támogatás formájában kapnák, vagyis az elnyert összeg ültetvénytelepítésre eső részével a jövőben nem kellene számla alapon elszámolni. Ez a tervezett változtatás jelentősen csökkenthetné a termelők adminisztrációs terheit, ezzel együtt gyorsabb kifizetést tenne lehetővé. Az új típusú támogatás kialakításának részleteiről a szakmai háttérmunka már elkezdődött, és a minisztérium az Európai Bizottsággal is megkezdte a tárgyalásokat.

Az Agrárminisztérium szándéka, hogy a tervek szerint 2021 tavaszán megjelenő felhívás alapján - a támogatói döntések majdani meghozatalát követően - akár már a 2021 őszi telepítési szezonban elinduljanak az új ültetvények telepítési munkái. További részletek a szakmai döntéseket követően állnak majd rendelkezésre, az érintett gazdálkodói kör számára az átgondolt tervezés lehetősége és a szaporítóanyag biztosításának időigénye miatt azonban a pályázat megjelentetésének szándékát már most fontosnak tartotta az agrártárca jelezni.