Szeretném elkerülni, hogy kívülállóként az Agrárminisztériumnak kelljen döntést hoznia, az ágazat akarata ellenére. De ez fog következni, ha a méhészeti ágazatban érintettek nem lesznek képesek az együttműködésre. Azt az ajánlatot teszem a méhészeti ágazat valamennyi szereplőjének, hogy béküljenek ki egymással, üljenek le, állapodjanak meg, azt terjesszék a minisztérium elé - nyilatkozta a portálnak a miniszter, aki maga is ismert méhész.

Határidőt is adott az ágazatnak: idén nyár végéig kell dűlőre jutniuk. "Ezt vegyék nagyon komoly üzenetnek" - nyomatékosította a miniszter, hogy az agrártárca bele fog avatkozni a méhészek ügyébe, ha nem születik döntés.

Fontos bejelentése még, hogy a közeljövőben véglegesen megszüntetik egy igen gyakran használt növényvédőszer-hatóanyag, a neonikotinoidok használatát. Még szükséghelyzetben sem adnak ki engedélyeket.

"Nyugodtak lehetünk, nem vetnek Magyarországon egyetlen tő neonikotinoiddal csávázott repcét sem. Kedvező a méhészeknek az is, hogy a jövőben a szóját - a vegyszeres gyomirtás miatt - nem lehet a zöldítésben elszámolni. Tudjuk: a szója nem egy jól mézelő növény, helyette a méhek és más beporzó rovarok számára is hasznos, jól mézelő virágzó növényeket, tehát "igazi zöldítést" vethetnek a gazdáknak" - tette hozzá a miniszter.

Az idei év átlagos vagy annál rosszabb lehet a méhészek számára. Az elnyúló tél, gyorsan érkező nyár miatt sok virág egybe nyílt. De sok helyen a repcére egyáltalán nem repültek rá a méhek - ahogy arról korábbi átfogó cikkében lapunk is beszámolt.

A fotó forrása: Shutterstock.