A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei megközelítőleg négy tonna romlott állati mellékterméket találtak egy szlovák tehergépjárműben az M5 autópályán tartott ellenőrzés során - közölte a hivatal.

A NAV EKÁER csoportjának munkatársai ellenőrzést tartottak az M5 autópálya lajosmizsei tengelysúly mérő állomásán. Az EKÁER adatai alapján a pénzügyőrök megállítottak egy - az előzetes bejelentés alapján kockázatosnak ítélt - szlovák rendszámú tehergépjárművet, ami a bemutatott okmányok alapján megközelítőleg négy tonna sertésbelsőséget szállított hazánkból Szlovákiába.

Fotó: NAV

A jármű rakterében az állati eredetű termékeket tartalmazó 200 literes hordókon lévő felirat szerint a fogyaszthatóság időpontja 2015. március 22-én lejárt. A vizsgálat során a pénzügyőrök látták, hogy több hordónyi termék elhullott léggyel és penésszel szennyezett.

A kormányhivatal munkatársainak értesítését követően kiderült továbbá, hogy a feladóként feltüntetett magyar társaság nem rendelkezik engedéllyel arra, hogy Szlovákiába állati mellékterméket szállítson. Az ellenőrzött, lejárt szavatosságú szállítmányt a felrakodás helyszínén megsemmisítették.