Az előzetes adatok szerint szezonálisan kiigazítva, az euróövezet 19 tagállamában 0,4 százalékkal, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 0,9 százalékkal esett vissza az építőipar kibocsátása novemberhez képest. A tavaly decemberivel összevetve az euróövezetben 0,7 százalékkal, az unió egészében pedig 0,5 százalékkal nőtt az építőipari termelés.

Novemberben éves összevetésben az euróövezetben 1,1 százalékkal, az unióban pedig 2,0 százalékkal, míg havi szinten 0,3 százalékkal, illetve 0,4 százalékkal nőtt az építőipar termelése. A 2018-as év egészének átlagában az euróövezetben 1,7 százalékkal, az unióban pedig 2,0 százalékkal emelkedett az építőipari termelés.

QP | Quality Placement

Decemberről a legnagyobb havi növekedést Svédországból (6,2 százalék), Csehországból (3,0 százalék) és Spanyolországból (2,6 százalék) jelentették. A legerősebb csökkenést Szlovéniában (12,4 százalék), Németországban (4,1 százalék) és Nagy-Britanniában (3,8 százalék) mérték.

A legnagyobb növekedést 2017 decemberéhez képest Magyarországon (17,5 százalék), Lengyelországban (11,4 százalék) és Szlovákiában (11,1 százalék) regisztrálták. A legerősebb csökkenést Románia (7,7 százalék), Németország (4,1 százalék) és Nagy-Britannia (3,0 százalék) jelentette.

A statisztika havi és éves bontásban is meglehetősen hiányos, ugyanis 13 országból nincs decemberre vonatkozó adat, és közülük is 7 országra csak negyedéves adatot tesznek közzé.

A negyedik negyedévben az előző negyedévhez képest az euróövezetben 0,3 százalékkal, az Európai Unióban pedig 0,2 százalékkal növekedett az építőipar termelése, éves összevetésben 1,4, illetve 2,0 százalékos emelkedést mértek.

Magyarországon a harmadik negyedévhez képest 2,6 százalékkal, 2017 negyedik negyedévéhez képest pedig 21,1 százalékkal nőtt az építőipari termelés tavaly október-decemberben. Ezekkel az ütemekkel negyedéves összevetésben Svédországgal holtversenyben a második helyen, éves összehasonlításban pedig ugyancsak a második helyen áll Magyarország az uniós országok között.