A napokban írt a G7 gazdasági portál arról, hogy az EU ellenőrzései jelentős és rendszerszintű szabálytalanságokat tártak fel az uniós források magyarországi kifizetésénél. Emiatt több operatív program kifizetései állnak, ennek következtében pedig már nyár végére az éves tervet meghaladó mértékű költségvetési hiány halmozódott fel.

Az uniós revízió a négy fokozatú skálán - ahol a legjobb osztályzat az 1-es és a legrosszabb a 4-es - 3-asra értékelte a Miniszterelnökségnél működő Közbeszerzési Felügyeleti Főosztályt (azt a szerveztet, amelyik az uniós pályázati eljárások irányítási ellenőrzését végzi). Ez azt jelenti, hogy nagy hibákkal, éppen csak működik a rendszer. A G7 szerint a szabálytalanságok miatt várható pénzügyi korrekciók leginkább IKOP és KEHOP programokat érinthetnek, ám Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője kormányzati és bizottsági forrásokra hivatkozva azt írja a blogján, hogy a legsúlyosabb helyzet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnál (TOP) alakult ki, ami valóban százmilliárdokra rúgó kifizetési befagyasztásokat eredményez.

Az EP-képviselő információi szerint itt nem csupán egyes tengelyekkel vagy konkrét beruházásokkal, közbeszerzésekkel vannak gondok, hanem a teljes döntéshozatali rendszerrel szemben fogalmazódtak meg kifogások az Európai Bizottság (EB) részéről. A fő kifogást azzal kapcsolatban emelte az EB, hogy a TOP döntéshozatalban kulcsszerepet játszó megyei közgyűlések döntéseinek szakmai indokolhatósága és ellenőrizhetősége erősen kétséges, a magyar irányító hatóság nem gyakorol érdemi felügyeletet - írja Jávor Benedek egy magyar kormányzati forrásra hivatkozva.

Nincs világos kritériumrendszer, sem pedig indoklás, hogy egyes települések miért élveznek előnyt másokhoz képest, egyes projektek miért kapnak támogatást, másokat pedig miért utasítanak el. Egyszerűen hiányzik a döntéshozatalból a világos szakmai kritériumrendszer - teszi hozzá.

Ebből még baj lehet

A Párbeszéd politikusa úgy tudja, az Európai Bizottság auditjelentése már megjárta a magyar hatóságokat, amelyek válaszukban nem tudtak értékelhető érveket felhozni a rendszer mellett. Jávor szerint a vizsgálat már a végső szakaszában jár, amelynek lezárultával döntés születhet a szankciókról, pénzügyi korrekciókról. Ez azonban nem várható az év végéig, addig pedig kifizetések sem történnek a rendszerben.

Az EB által feltárt szabálytalanságokból fakadó pénzvisszatartás miatt ugyan az uniós módszertan szerint számolt hiányt alapvetően nem befolyásolja, mivel Brüsszel a benyújtott számlák alapján, azaz a teljesítés után fizet. A pénzforgalmi hiányt azonban igenis befolyásolja, ami jelentősen el is szállt a magyar kormány által kifizetett előlegek miatt, ami viszont akár az EU által figyelembe vett eredményszemléletű hiánynál is meglátszódhat, ha év végéig nem érkeznek be uniós források, illetve a kormány nem gyakorol nagyobb kontrollt a kiadások felett. Utóbbira már európai bizottsági források mellett a magyar Költségvetési Tanács is figyelmeztetett.

Jávor Benedek bejegyzésében szintén arra hívja fel a figyelmet, hogy itt horribilis pénzekről van szó, hiszen a KEHOP 2. tengely 420 milliárd forintjához hozzáadva a TOP keretében kiosztott vagy már ki is fizetett összegeket, továbbá a más programok szabálytalanságai miatti befagyasztásokat, a pénzvisszatartás összességében eléri az 1000 milliárdos nagyságrendet. Így, ha a hiánycél teljesül is, a költségvetés súlyos cash flow problémába ütközhet - erre utal szerint az önkormányzatoknak kiutalt, de még el nem költött pénzek gyors visszavétele is.

Váratlan módosítások

Jávor emellett azt is megjegyzi, hogy bár az Integrált Közlekedési Operatív Programnál (IKOP), amely olyan beruházásokra szolgál forrásként, mint a BKV trolibusz- és villamosbeszerzései, vasútfejlesztési, gyorsforgalmi és közútépítési projektek, elővárosi közlekedési fejlesztések, és nagyjából 1200 milliárd forintos nagyságrendet tesz ki, a bizottság nem talált alapvető problémákat, a kormány a súlyos cash flow problémák ellenére e területről sem küld ki számlákat, aminek okáról egyelőre nem lehet tudni semmit. Az eredeti projektlistán azonban történtek módosítások: számos fejlesztés váratlan kihúzása az operatív programból Jávor szerint arra utalhat, hogy talán itt sincs minden rendben.

Képünk forrása: Shutterstock