Az önkormányzati felhívások mellett vállalkozásoknak is hirdetnek foglalkoztatási, illetve technológiafejlesztési pályázatokat, melyek 2023 végén, 2024 elején várhatók – írja az Index.

Az unióval közösen finanszírozott projekteket előbb a hazai állami költségvetés terhére kell előfinanszírozni, a beruházásokhoz kapcsolódó fejlesztési számlákat pedig az EU utólag törleszti.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Facebook-oldalán megosztotta, hogy vállalatvezetőknek tartott előadást a hazai területfejlesztés céljairól és az európai uniós források felhasználásának terveiről.

A Területfejlesztési Miniszteri Kabinet (TFM) korábban megjelentette a terveket a hazai költségvetés előfinanszírozásával a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (GINOP Plusz), illetve a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) esetében. 

Eddig gazdaságfejlesztési, turisztikai, energiahatékonysági, egészségügyi és szociális infrastrukturális, városrehabilitációt elősegítő beruházás kapott már támogatást.

Brüsszel kiigazításokat vár a magyar kormánytól, bíznak benne, hogy meg is teszi

Jól halad a magyar kormány az igazságügyi területen az Európai Bizottsággal folytatott megbeszéléseken, és ez a fejezet hamarosan lezárulhat. Ennek kulcsszerepe lehet a Helyreállítási Alap pénzeinek felszabadításában, de az összes uniós forrás lehívásához ez még nem lesz elég. Bővebben>>>

Mit tervez a hazai munkacsoport?

Az uniós forrásokért felelős miniszter, Navracsics Tibor munkacsoportja közölte, az Európai Bizottság 2022 decemberében elfogadta a 2021–2027-es operatív programokat, valamint Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervét. A források folyósításával kapcsolatos átmeneti akadályozó tényezők ellenére a 2021–2027 programok végrehajtása és Helyreállítási Terv megvalósítása nemzeti előfinanszírozásból rendben halad.

A TFM összesítése szerint több mint 9000 darab szerződést kötöttek már a projektgazdákkal, a leszerződött támogatás összege meghaladja az 1300 milliárd forintot, a kifizetett támogatásé pedig a 900 milliárdot.

Ezen felül a Helyreállítási Tervben szereplő intézkedésekhez és reformokhoz kapcsolódóan 32 darab pályázati felhívás jelent meg több mint 1000 milliárd forint keretösszeggel, és több mint ötezer projekt kapott támogatást.

Az operatív programokban 2023-ban akár további ezer milliárd forint értékben jelenhetnek meg pályázati felhívások.

A következő fél évben a Helyreállítási Terv felhívásainak, valamint a Digitális Megújulás Operatív Program Plusz (DIMOP Plusz) kiemelt felhívások megjelentetésére koncentrálnak. Nemrég megnyílt a Helyreállítási Tervben foglalt bölcsődefejlesztési program harmadik szakasza, a 7,4 milliárd forint keretösszegű felhívásra a 3000 fő alatti települések pályázatait várják május 2-ig.

Hazai kis- és középvállalkozások szóló felhívások

Az idén várható felhívások közül a terveink szerint az önkormányzatok számára számos további fejlesztési területen lesznek elérhetőek pályázatok a TOP Pluszban.

A GINOP Pluszban előreláthatóan nyárig jelenhetnek majd meg a foglalkoztatási célú felhívások, valamint folytatjuk a kkv-k technológiafejlesztésének támogatását, ez utóbbi pályázatok előkészítése 2023 második félévében megkezdődik, amelynek eredményeként 2023 végén, 2024 elején várhatóak a következő konstrukciók.

További pénzügyi eszközre vonatkozó felhívást is terveznek

Az energetikai fejlesztéseket a helyreállítási terv mellett a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program Plusz (KEHOP Plusz) finanszírozza a 2021-2027-es időszakban.

Az őszi hónapokban lehet számítani az első energiahatékonysági pályázatokra. Megjelenés előtt a pályázati felhívások tervezetét közzéteszik és társadalmi egyeztetésre bocsátják.

 

Brüsszel feltételekkel elfogadta a magyar partnerségi megállapodást

A megállapodás részeként az igazgatási kapacitás, az átláthatóság és a korrupció megelőzésének megerősítése mellett éghajlatvédelmi és digitális átállást segítő beruházásokat finanszíroznak. A kohéziós politikai és belügyi programok végrehajtásához a tagállamoknak az Európai Unió Alapjogi Chartájával összhangban megfogalmazott feltételeknek kell megfelelniük. Bővebben>>>

Tájékoztatás

A cikk „Az új intézményrendszerek kihívásai és az előttünk álló változások az európai integrációban” című projektünk részeként jelent meg az Európai Unió társfinanszírozásával. A kifejtett nézetek és vélemények azonban kizárólag a szerző(k) sajátjai és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió vagy az Európai Bizottság véleményét. Sem a sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó szervezet nem tehető felelőssé értük.