Az Opinio alkalmazással készített felmérés adatai szerint tízből hat magyar hallott róla, hogy Magyarország megvétózta Brüsszelben az EU-költségvetést és a helyreállítási alaphoz szükséges saját forrás rendeletet. Körülbelül ekkora arányban nem is ítélték meg a lépést a válaszadók, valószínűleg azok, akik nem követték az ezzel kapcsolatos híradásokat. A legnagyobb arányban az 55 év felettiek hallottak a vétóról (79 százalék), a legkisebb arányban pedig a 23 év alatti válaszadók (37 százalék) - derül ki a Euronews megbízásából készült felmérésből.

Az ügyben a válaszadók 57 százaléka formált vélemény, akiknek a többsége szerint nem volt jó döntés a vétó, mégpedig azért, mert elszigeteli az országot az EU-ban. Ez az összes válaszadó 29 százalékát, a valamilyen ítéletet megfogalmazók körének pedig kicsit több mint felét teszi ki. A megkérdezettek 14 százaléka vélekedett úgy, hogy gazdasági értelemben jelentős kárt okozhat az Orbán-kormány lépése. (Ez az ügyben véleményt formálóknak körülbelül a negyede).

A válaszadóknak mindössze 8 százaléka (véleményt megfogalmazók 14 százaléka) látja úgy, hogy jó lépés volt, mert ez növeli a politikai mozgásteret. Azzal értettek egyet a legkevesebben, hogy ez gazdaságilag még előnyös is lehet - írja a Euronews.

Miért volt erre szükség?

Arra a kérdésre, hogy a magyar kormány vajon miért vétózott ebben az ügyben, a legtöbben - az összes megkérdezett 39, a véleményt formálóknak pedig a 62 százaléka - úgy vélte, hogy a kormány félti az EU-pénzek saját kedvezményezetti köréhez juttatását. A válaszadóknak csak 12 százaléka mondta, hogy a kormány az ország szuverenitását védi, ez azoknak az ötöde, akik az ügyben véleményt nyilvánítottak. Kicsivel kevesebben (11 százalék) látják úgy, hogy ez csak a politikai póker része.

Elsöprő többség támogatja a jogállamisági feltételeket

A Euronews emlékeztet, hogy egy, az Európai Parlament megrendelésére 2020 októberének elején készített felmérés arra mutatott rá, hogy az uniós állampolgárok 77 százaléka támogatja azt az elvet, hogy a tagállamoknak adandó uniós kifizetések feltétele a jogállamiság tiszteletben tartása és a demokratikus elvek alkalmazása legyen.

Magyarországon a közvélemény-kutatásban résztvevők 72 százaléka tartja indokoltnak, hogy a jogállamiság kereteinek betartása feltétele legyen az EU-s támogatások folyósításának. Az így válaszoló magyarok fele (36 százaléka) inkább, másik fele (36 százalék) teljesen egyet ért az elvvel. 26 tagállamban 70 százalék fölötti az érték, egyedül Csehországban alacsonyabb ennél (59 százalék).