Soros György a Project Syndicate-en megjelent esszéjét azzal a megjegyzéssel kezdi, hogy Magyarország és Lengyelország megvétózta az EU által javasolt 1,15 ezer milliárd eurós hétéves költségvetést és az ahhoz kapcsolt 750 milliárd eurós helyreállítási alapot a jogállamisági kritérium miatt, miközben e két ország az uniós költségvetés legnagyobb haszonélvezője. "Tudják, hogy kirívóan megsértik a jogállamiságot és nem akarják a következmények árát megfizetni."

Soros ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a jogállamiság nem annyira absztrakt koncepció, mint ahogy azt Orbán Viktor és - nála kissé mérsékeltebben - Jaroslaw Kaczynski, Lengyelország de facto irányítója állítja. Számukra ugyanis a jogállamiság egy gyakorlati korlátot jelent a személyes és politikai korrupcióra.

A vétó nem más, mint a két sorozatos szabálysértő kétségbeesett szerencsejátéka

- véli Soros.

Megkerülhető a vétó

A filantróp úgy véli, hogy van mód a vétó megkerülésére. A magyar származású amerikai milliárdos szintén azt a felvetést említi, miszerint a jogállamisági kritériumot már elfogadták, tehát, ha nem is lenne megállapodás az új költségvetésről, a 2020-ban lejáró régi menne tovább a következő évben. Magyarország és Lengyelország pedig nem kapna egy árva vasat sem, mert a kormányaik megsértik a jogállamiság kereteit.

A helyreállítási alap szintén mehetne a maga útján, úgynevezett megerősített együttműködési eljárás keretében. Itt a kérdés Soros szerint csak az, hogy ehhez megvan-e a politikai akarat.

A felelősségre vonást kerülné Orbán

Soros esszéjében emlékeztet, hogy szerinte Orbán egy kleptokráciát épített ki, azt az összeget pedig, amivel "a családját és a barátait gazdagította", nehéz lenne megbecsülni. A magyar származású dollármilliárdos úgy látja, Orbán most a Covid-19-járványt és (ismételten) az alaptörvényt és a választási szabályokat használja fel arra, hogy alkotmányos eszközökkel bebetonozza a hatalmát egy életre, amit Soros tragédiának vél a magyar emberek számára.

Konkrét példákat is említ: a mintegy 2,8 milliárd dolláros állami vagyon magánalapítványokba való transzferálását, amelyeket az alaptörvénybe emeléssel csak kétharmados többséggel lehetne visszaszerezni, a hatalomhoz közeli cégeken keresztül történt több mint 16 ezer lélegeztetőgép vásárlását közel egymilliárd dollárért. Soros megjegyzi, volt, hogy Magyarország a Kínából beszerzett lélegeztetőgépekért 50-szer (!) többet fizetett, mint Németország.

Orbán szeretné elkerülni ezekért a felelősségre vonást és a 2019-es önkormányzati választások kudarcát, amikor levesztette a Fidesz a kontrollt a nagyobb városokban, ezért kivérezteti az önkormányzatokat.

Csak az EU segíthet

Soros arra is rámutat, hogy az ellenzéknek nagyon korlátozott a lehetősége a következő választásokon a kormányváltásra, mert Orbán bárhogy változtatgathatja a szabályokat, ezért úgy véli, hogy ezen csak az EU tud segíteni, mégpedig úgy, hogy azokhoz a helyi önkormányzatokhoz csatornázza közvetlenül a forrásokat, ahol a demokrácia még működik.