Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A termelő-gyártó kis- és középvállalkozások első számú pénzcsapja a Ginop Plusz EU-s pályázat lehet a következő években - írja a Világgazdaság. A Ginop Plusz keretében eddig összesen 4892 beérkező pályázatot regisztráltak, emögött együttesen 565 milliárd forint támogatási igény állt. Az irányító hatóság 1724 fejlesztési elképzelésnek adott zöld utat, 283 milliárd forintot osztva szét.

Napokon belül újra hatalmas tolongás várható a Ginop Pluszban, hiszen január 19-én 15 órától be lehet adni a pályázatokat a Ginop Plusz 1.2.3-21 kódszámú felhívásra. Kétszakaszos a benyújtás, a második január 27-én indul. Bár elméletileg 130 százalékos túlvállalásnál a kiíró felfüggeszti a pályázatot, gyakorlatilag biztos, hogy az első 24 órában ezt nem történik meg.

Eredetileg a teljes, 100 milliárd forintos összeg a négy kevésbé fejlett régióra, tehát a Dél-Dunántúlra, Észak-Magyarországra, az Észak-Alföldre és a Dél-Alföldre szállt volna, végül azonban 80 milliárdra szűkítették a keretet, hogy a fennmaradó 20 milliárd forintra Közép- és Nyugat-Dunántúlról, valamint Pest megyéből lehessen pályázni.

Szakértők szerint elképzelhető átcsoportosítás, ha a kiíró nagyarányú túligényléssel szembesül, amire minden esély megvan. Pluszpontokat kaphatnak azok a pályázó vállalkozások, amelyek igazolják, hogy a korábban elnyert támogatások segítségével növelni tudták a termelésük hozzáadott értékét. Egy pályázaton 30 százalékos önerő megléte mellett legkevesebb 10 millió, legfeljebb 200 millió forint érhető el.