Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén február 1-én az Országos Kórházi Főigazgatóság adatai szerint 621 üres háziorvosi praxis volt, ebből 13 praxis 2023. február 1-jén szűnt meg. Az üresen álló alapellátó fogorvosi praxisok száma 214 volt, február 1-től egy újabb fogorvosi praxis szűnt meg.

Az már biztos, hogy Zuglóban április 30-án egy újabb alapellátó orvos zárja be a rendelőjét, ezt Zsigri Szabolcs közölte a betegeivel. Ahogy azt a családorvos írja: a körzeti nővér jól megérdemelt nyugdíját kezdi meg, ő pedig német nyelvtanulásba kezd. 

A távozásának okai között nem szerepel a megemelt orvosi fizetés és a megnövekedett munka mennyisége - olvasható a honlapján.

 A távozásának okai között szerepel viszont többek között: 

  • hogy a háziorvosok fizetése megközelíti ugyan a kórházi fizetést, de feltételrendszerhez kötött,
  • az orvosi gyógyító, oktató, kutató munka helyett egyre több felesleges adminisztrációt végeznek,
  • az oktatási, szociális, egészségügyi rendszer hibáit, hiányosságait kell pótolni az alapellátóknak,
  • a páciensek gyógyításában mindennaposak a kudarcok, amikor nem tudnak objektív okok miatt előre lépni, megfelelő kezelést, ellátást nyújtani,
  • a rendelők kiadásai jelentősen megemelkedtek, 
  • napi szinten órákat töltenek felesleges adminisztrációval, igazolások, táppénzes papírok, szociális igazolások kiadásával,
  • naponta órákat töltenek a betegutak szervezésével,
  • kedvezőtlen változások történtek a magyar egészségügyben, az alapellátásban az egészségügyi szervezetek bevonása, véleményének figyelmen kívül hagyásával

– írja a zuglói háziorvos.

Nagy a baj az alapellátásban, erre hívta fel a figyelmet a Magyar Orvosi Kamara is. Összesen öt olyan háziorvos praktizál Magyarországon, aki 30 év alatt van – közölte még hétvégi Facebook-posztjában a MOK.

Közismert, a háziorvosok életét a februárban bevezetett új, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) által irányított ügyeleti rendszer is nehezíti. Egyelőre még nem sikerült annyi háziorvost bevonni, hogy a nekik szánt feladatot elláthassák. Ahogy azt megírtuk, a MOK küldöttgyűlésén egyhangúlag döntöttek arról, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik felmondását, a kórházi orvosok pedig az önkéntes többletmunkájuk felmondását tegyék letétbe.

A MOK szerint akár 4500 orvosi is dönthet úgy, hogy letétbe helyezi a szerződését.

Kincses Gyula a MOK elnöke az új ügyeleti rendszerről elmondta: nem azt mondjuk, hogy az ügyeleti szerződés rossz, ugyanígy, nem az önként vállalt túlmunkával van baj, de az önkéntes túlmunka tartja életben a rendszert, a kollégák ennek a felmondását teszik letétbe. Ez nem sztrájk, vagy a kötelező feladatok megtagadása, csupán az önkéntes feladatok felfüggesztése. De annyira sérülékeny a rendszer, hogy ez is érdemi zavart okozhat – véli a MOK elnöke.