Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Még nem kezdődött meg a kiválogatás, ezért senki nem maradt le, aki jelentkezni szeretne a második magyar űrhajósnak - mondta el Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos a Spirit FM műsorában a HR Portal beszámolója szerint.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2019 végén állapodott meg a magyar-orosz űrkutatási projektek elindításáról, valamint a Nemzetközi Űrállomásra 2024-2025-ben felküldendő magyar űrhajós kiválasztásának megkezdéséről Dmitij Rogozinnal, a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalat igazgatójával. Farkas Bertalan volt az utolsó, aki magyarként az űrben járt.

A második magyar űrhajós kiválasztására a tudományos programok összeillesztése után kerül sor. "Tudni kell, hogy milyen időtartamú lesz a misszió, két hónap-három hónap-négy hónap. De azt is tudnunk kell, hogy pontosan milyen területekre fókuszálunk. Senki nem maradt le" - mondta Ferencz Orsolya.

Hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie a második magyar űrhajósnak, arról Grósz Andor, a Szegedi Tudományegyetem, Repülő-és Űrorvosi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára beszélt a Spirit Show műsorában. Mint elmondta, ma már a pszichológiai képességek sokkal fontosabbak, mint a fizikai alkalmasság.

A kiválasztási folyamat egy részletes, kétnapos pszichológiai vizsgálattal kezdődik. Grósz Andor kiemelte: nem szuperegészséges embereket keresnek. "Nem szabad beültetni egy ilyen feladatra valakit, aki ugyan fizikailag alkalmas lenne, de pszichésen nem bírná a terhelést" - jelentette ki. Aki átmegy a pszichológiai vizsgálatokon, klinikai-orvosi, majd repülő-orvosi funkcionális diagnosztikai vizsgálatokon is át kell esnie.

A második magyar űrhajós nem lehet magasabb 190 centiméternél, és 50-90 kiló között kell lennie a testsúlyának. Ezen felül rendelkeznie kell felsőfokú végzettséggel, és előnyt jelent a természettudományos szakirány.