A 65 és 74 év közötti amerikaiak körében 1991-hez képest megháromszorozódott a csődbejelentést tevők száma - írja a Világgazdaság a Consumer Bankruptcy Project (CBP) tanulmányát idézve. A csődeljárásért folyamodók csak a jéghegy csúcsát jelentik, hiszen sok anyagi nehézségekkel küzdő idős ember nem kér hivatalosan segítséget.

A CBP szerint a kialakult helyzet csak részben vezethető vissza az amerikai társadalom elöregedésére. Ennél sokkal fontosabb, hogy három évtized alatt a kormányról és a munkaadókról fokozatosan az állampolgárokra szállt át a felelősség, hogy maguk gondoskodjanak anyagi biztonságukról idős korukra. Úgy tűnik, ez a módszer nem vált be.

Azok a 65 év felettiek, akik csődbejelentést tettek, több tényezővel indokolták ezt. Ötből hárman említették, hogy egészségügyi kiadásaik meghaladták a lehetőségeiket, kétharmaduk hivatkozott jövedelemcsökkenésre, csaknem háromnegyedük pedig eladósodottságra. A tanulmány arra is rávilágít, hogy mire az érintettek eljutnak a csődeljárásig, a megtakarításaik már eltűntek, nincs elég idejük és energiájuk arra, hogy lábra álljanak.

A fotó forrása: Shutterstock