Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kapcsolataink nagyon jók - mondta Donald Trump az újságíróknak, megjegyezve, hogy szlovák miniszterelnök először tesz látogatást az Ovális Irodában.

Peter Pellegrini szintén a jó viszonyt dicsérte, és ő a találkozó időzítését emelte ki. "Nagyszerű időben kerül rá sor, hiszen az idén ünnepeljük szabadságunk harmincéves évfordulóját" - fogalmazott a szlovák kormányfő.

Pellegrini, miközben hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és Szlovákia stabil partnerek és szövetségesek, országát, illetve a szlovák gazdaságot sikertörténetként mutatta be. Az ország történetében most a legalacsonyabb a munkanélküliek aránya. A kormányfő gratulált egyúttal Donald Trumpnak is, ugyanis a pénteken nyilvánosságra hozott amerikai foglalkoztatási adatokból kiderült, hogy az elmúlt fél évszázad legalacsonyabb munkanélküliségi rátáját sikerült elérni.

A szlovák politikus kiemelte a védelmi politika költségvetésében elért eredményeket is, mondván, hogy a 2022-re tervezettnél hamarabb sikerült elérni, hogy a GDP két százalékát fordítsák védelmi kiadásokra.

Donald Trump ismételten hangot adott annak a panaszának, hogy az Egyesült Államok aránytalanul nagy mértékben járul hozzá a NATO védelmi kiadásaihoz, de elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy Szlovákia növelte védelmi kiadásait. Kapcsolataink soha nem voltak olyan jók, mint most - fűzte hozzá.

A kétoldalú tárgyalásokon - amelyeken amerikai részről Mike Pompeo külügyminiszter és Mike Mulvaney kabinetfőnök, szlovák részről pedig Miroslav Lajcak szlovák külügyminiszter és Peter Kmec, a kormányfő tanácsadója is részt vett - elsősorban kereskedelmi és védelempolitikai kérdésekről esett szó.