A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet csillagásza január 1-jéről 2-ra virradó éjjel észlelt a Piszkéstetői Obszervatórium 60 cm-es Schmidt teleszkópjával egy korábban nem látott ködös foltot a Hiúz csillagképben. A területről Sárneczky Krisztián három darab 104 másodperces expozíciós idejű fotót készített. A fotók és az elvégzett mérések alapján a magyar csillagász számára nyilvánvalóvá vált, hogy egy addig ismeretlen, rendkívül kis méretű üstököst fedezett fel - olvasható a portálon.

24 éve járok Piszkéstetőre, ahol az utóbbi egy évben minden derült éjszaka az eget vizsgálom. Alapvetően Földközeli égitesteket, kisbolygókat keresek, de egyáltalán nem bánom, hogy most valami egész mást találtam

 – mondta Sárneczky Krisztián az rtl.hu-nak.

Az üstökös január 8-án, magyar idő szerint 21:20-kor lesz a legközelebb a Földhöz, 47,6 millió kilométerre (0,318 CSE, csillagászati egységre), január 31-én lesz a legközelebb a Naphoz, 180 millió kilométerre (1,252 CSE), nagyon gyorsan mozog. Mozgása retrográd, azaz a Földdel ellentétes irányban kering a Nap körül.

A C/2022 A1 (Sárneczky) üstökös szabad szemmel nem látható, csak csillagászati távcsövekkel lehet megfigyelni, felvételt készíteni róla is csak speciális fotófelszereléssel lehet.

"Ez egy nagyon picike üstökös, a valaha észleltek közül az egyik leghalványabb. Hozzávetőlegesen 50 ezerszer halványabb, mint a szabad szemmel vagy kézi távcsövekkel látható üstökösök. A magja párszor tíz méter átmérőjű lehet, legfeljebb százméteres, ködössége pedig 6-8000 kilométeres, azaz nagyjából akkora mint a Mars bolygó" - tette hozzá a felfedező.