Soha nem látott előfoglaltság mutatkozott már február végén a horvátországi szálláshelyekre, vagyis, aki most áll neki nyárra nyaralást foglalni, annak nem lesz könnyű a helyzete, főként, ha az olcsóbb és jobb szálláshelyeket szállodákban keresi – ezek ugyanis gyorsan elkelnek – írja a Blikk. 

Ahogy egyébként a luxusutazások is nagyon népszerűek. 

Tóth Ákos, az utazomajom.hu alapítója szerint az infláció természetesen változtatott az utazási szokásokon:

Aki korábban olcsóbb utakat keresett, az idén nem megy külföldre, aki a közepes kategóriában nézelődött, az most olcsóbb szálláshelyen foglal. Viszont jelentősen megnőtt a luxusutazások iránti kereslet is

– mondja a szakértő. 

Maldív-szigetek, Zanzibár, Mauritius vagy a közép-amerikai szigetek nagyon népszerűek, és 

a korábbi évekhez képest sokkal többen utaznak oda, annak ellenére is, hogy a repülőjegyek közel a duplájára nőtt ezekre a helyekre.

Míg korábban 200 ezer forintért egy főnek már elérhető volt a repülőjegy, addig most inkább 350 ezer forintnál kezdődik, ha elfogadható átszállással és megfelelő méretű poggyásszal szeretnénk utazni.

A Maldív-szigeteken 1 fő, 1 hétre 1 millió forint alatt ritkán ússza meg ha resort szigetre vágyik all inclusive ellátással, mégis rendkívül sokan választják ezt az úticélt, többen, mint valaha.

Persze különböző trükkökkel, hosszú átszállásokkal, kézipoggyásszal, lakott szigeten pihenve a feléből is megoldható, de ott az igazi maldív életérzést elfelejthetjük.

Délkelet-Ázsia iránt is megnőtt az előző évekhez képest az érdeklődés, mondjuk a COVID miatt ide nem is nagyon lehetett beutazni. Balira, Phuketre, Koh Samuira vagy akár Malajzia és Kambodzsa reptereire normális átszállással – hogy ne kelljen 36 órát utazni – nagyjából a duplája lett a repülőjegy, igaz, a szállás összege nem emelkedett drasztikusan. A konkrét példánál maradva, turistaparadicsomba, Phuketre most kb. 300 ezer forint a jegy, ami korábban a fele volt, és áprilisra még tovább emelkedik az ára, 400- 450 ezer forintra.

Éppen ezért érdemes ezekbe a térségekbe hosszabb időre tervezni, mert a költség nagy részét a repjegy teszi ki.

Tóth Ákos arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a külföldi szállások nagyrészt 20 százalékkal kerülnek többe a tavalyi évhez képest, a repülőjegyárak nagyon elszálltak. Jelenleg 30-40 százalékos áremelkedéssel kalkuláljanak azok, akik előfoglalással kötik le a nyaralásukat az idei szezonra.

Aki fapadossal menne, várjon

„Arra számítok, hogy 1-2 hónapon belül visszaesnek valamelyest a fapados repülőjegyek főszezonra vonatkozó árai, ezért, aki teheti, érdemes kivárnia egy kicsit" – tette hozzá az utazási portál alapítója. 

Egyébként, jelenleg a bécsi repülőtérről való indulás jelenleg olcsóbb, és a kínálat is nagyobb.

Merre érdemes most nézelődni?

Ezt nagyon sok minden befolyásolja.

Horvátország vélhetően az euró bevezetése és a határok megnyitása miatt lett ennyire népszerű, dacára annak, hogy a szállások árai azért ott is jelentős mértékben emelkedtek.

Egy kétgyermekes családnak a legolcsóbb apartman júliusra mostani foglalással 60 ezer forintnál kezdődik, de abban nincs benne az étkezés, és nem is a legjobb helyen található, a tengerpart közeli szállások ennél jóval többe kerülnek.

Kép: Pixabay

Szállodában, reggelivel 162 000 forint volt az általunk legolcsóbban talált szálláshely.

A szakember szerint Málta, Ciprus és Mallorca a legjobb ár-érték arányú úticél jelenleg, és Görögország sem vészesen drága.

Itt a legolcsóbb apartmanos szállás egy négytagú családnak két 10 év alatti gyerekkel már 145 ezer forinttól elérhető, viszont 1 csillagos hotelt reggelivel már 120 ezer forintért találtunk. Igaz, a 4 csillagos szállások 200 000 ezer forintnál kezdődnek. A Kanári-szigetekre az eljutás viszont a közvetlen repülőjáratok számának csökkenése miatt azonban jelenleg szinte megfizethetetlenül drága lett.