A szállodások aggódnak a külföldi turisták hiánya miatt, de alkalmazkodnak a várható keresletváltozáshoz - gazdag hazai élménykínálatot hozhat az ősz - kezdi cikkét a Magyar Nemzet, amely szerint júliusban és augusztusban intenzív volt a belföldi turizmus és még az ősszel is nagy lehet a forgalom a szálláshelyeke. Főleg vidéken, mivel Budapest inkább a külföldi vendégekre állt rá, akik viszont a járványügyi korlátozások miatt nem kelnek útra.

Egyelőre várjuk a részletes szabályokat, és vizsgáljuk a lehetőségeket, hogy miként lehet előnnyé kovácsolni az újabb járványügyi szigorítást, amit az egészségbiztonság miatt tudomásul kell vennie mindenkinek, a főként a külföldiekre épülő fővárosi turizmusban eddig is tetszhalott állapotban lévő szolgáltatóknak is - mondta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Flesch Tamás a lapnak.

"Ezzel együtt a szállodák mindent megtesznek, hogy a lehető legrövidebb időn belül alkalmazkodjanak a kereslethez, és ugyan most felbolydult a szakma, az utazókkal és a szolgáltatókkal együtt mindenki azt várja, miként alakul a helyzet szeptembertől, de már keressük az eddigi őszi trendektől eltérő megoldásokat" - nyilatkozta Flesch.

Várhatóan már nem lesz annyira kiegyenlítetetlen a hazai utazások eloszlása: a nyáron mindenki a Balatonra akart menni, de ősszel már egyenletesebb lehet a turisták eloszlása az országban. Bár az ellenjavallatok dacára is sok magyar utazott az Adriára.

"A népszerűbb desztinációknak különösen érdekében áll, hogy színvonalas programlehetőségekkel csábítsák a magyarokat a következő szezonban, a piaci szereplők igyekeznek előállni izgalmas ajánlatokkal. Azt is látjuk, hogy nemcsak a hagyományos szállodák, hanem a magánszálláshelyek is keresettek lettek vidéken, ahol a pihenés elszigeteltebb formájával élhetnek az emberek, akár kisebb csoportokban, családosan" - jegyezte meg a szakember.