Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Összesen 829 ezer megyei e-matricát vettek az autósok és mintegy 13 ezer visszaváltását kezdeményezték február 28-ig - tájékoztatott a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NUSZ) Zrt. hétfőn. Akik januárban érvényes e-matrica nélkül közlekedtek díjköteles szakaszokon, de legkésőbb február 28-ig a jogosulatlan úthasználat helye szerinti megyei vagy éves országos matricát vásároltak, azoknak sem a pótdíjat, sem az 1470 forintos szolgáltatási díjat nem kellett megfizetniük. A február 28-i zárás miatt még folyamatban van az összesítés arról, hogy hányan vették meg utólag a matricát - közölte a NUSZ.

A január-februári adatgyűjtés és feldolgozás folyamatos, a januári jogosulatlan úthasználat miatt mintegy 3500 pótdíjfizetési felszólítást küldtek ki. Feltehetően sokan éltek a türelmi idő átmeneti rendelkezésével és váltották meg utólag a szükséges jogosultságot a pótdíj elkerülése érdekében - tette hozzá az útdíjfizetési szolgáltató.

A NUSZ változatlanul azzal számol, hogy összesen mintegy 20 ezer megyei e-matrica válhatott feleslegessé, miután február 1-jétől egyes útszakaszok ismét díjmentesek lettek, illetve változtak a matricák területi érvényességére vonatkozó szabályok.
A feleslegessé vált megyei e-matricák még két hétig, március 15-ig válthatók vissza.

A megvásárolt megyei e-matricák közül a legtöbb, 528 ezer Pest megyére érvényes. Fejér megyére 78 ezer, Győr-Moson-Sopronra 43 ezer, Heves megyére 33 ezer, Bács-Kiskunra pedig 26 ezer érvényes.

Az adatok szerint az idei év első két hónapjában összesen több mint 2,2 millió matricát adtak el, amelyből csaknem bruttó 20 milliárd forint folyt be - közölte a NUSZ, hozzátéve, hogy ez a visszaváltások miatt még csak tájékoztató jellegű adat. A tavalyi év hasonló időszakában 1,4 millió matrica kelt el, az értékesítés bruttó árbevétele 13,3 milliárd forint volt.

A szolgáltató a korábbiakhoz hasonlóan ismét felhívta a figyelmet arra: az egyik leggyakoribb tévesztés, hogy a januártól már a D2 kategóriába tartozó járművekre D1 kategóriás jogosultságot váltanak. Ez a szabályozás értelmében olyan, mintha az autós egyáltalán nem váltott volna matricát.

Az új D2 díjkategóriába tartoznak a hétnél több utas szállítására alkalmas személyautók, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik és a lakóautók.

Szintén gyakori tévesztés, hogy az autós utólag veszi meg az e-matricát, amit a jogszabály értelmében minden esetben előre, a díjköteles szakaszra való felhajtás előtt kell megváltani. Az akár néhány perccel később megváltott e-matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül, az ellenőrző kamerák az elhaladó autóról a rendszám alapján azonnal megállapítják, hogy van-e érvényes e-matricája - hangsúlyozta a NUSZ.